Meteo

Val de aer tropical peste România în mijlocul iernii. Temperaturile o iau razna zilele următoare

Meteorologii anunţă că vremea se va încălzi în toată România începând de luni, 16 ianuarie, valorile termice fiind cu mult peste cele normale în această perioadă a anului.

În următoarele zile, sud-estul ţării, temperaturile vor fi mai degrabă specifice primăverii, putând ajunge  chiar şi la 20 de grade Celsius. De vină este, se pare, valul de aer tropical care va ajunge şi în România.

Val de aer tropical peste România la mijlocul lunii ianuarie

Spațiul geografic al României va fi în calea unei advecții de aer cald, de natură tropicală. Rezultatul acestei advecții va fi asociată cu abateri termice de până la 7 – 12C în raport cu media climatologică 1991 – 2020. 

Vremea deosebit de caldă care va urma să caracterizeze spațiul geografic al României în cea mai mare parte a săptămânii viitoare este asociată cu sectorul cald al unei vaste arii depresionare extinse peste Europa„, scrie pe Facebook meteorologul român Ilie Nicolae.

Prognoza meteo arată că temperaturile vor urca treptat începând de luni și vor atinge apogeul în zilele de miercuri-joi, 18-19 ianuarie. Cel mai cald va fi în sud, Capitala având prognozată miercuri, 18 ianuarie, o temperatură maximă de 17 grade Celsius.

În nordul României, temperaturile maxime diurne vor atinge în intervalul menționat valori de 12-13 grade Celsius, aceleași maxime urmând a fi înregistrate și pe litoral sau în vestul țării.

Meteorologul Elena Mateescu anunţă primăvară în mijlocul iernii

Zăpada nu se va arăta la faţă, cel puţin până la sfârşitul lunii ianuarie, spune meteorologul Elena Mateescu. Ba, mai mult, vom avea parte de temperaturi de primăvară, maximele ajungând până la 20 de grade Celsius, mai ales în sud-estul ţării.

Elena Mateescu anunţă vreme de primăvară în România, cel puţin până la sfârşitul lunii ianuarie, lună care, teoretic, este considerată cea mai rece a iernii şi a anului. Nu şi anul acesta, când temperaturile în a doua jumătate a lunii vor atinge chiar şi 20 de grade C.

O vreme în continuare mai caldă decât în mod obşinuit. Dacă în acest sfârşit de săptămână, maximele se vor situa frecvent între 1 până la 10 grade, de săptămâna viitoare este posibil să consemnăm valori mai mari de 15, posibil să ne apropiem de 20 de grade Celsius. 

Este posibil ca în partea de sud-est a ţării, aceste valori să fie de interes mai ales în a doua parte a săptămânii viitoare şi să vorbim mai degrabă de o vreme de primăvară decât de iarnă autentică. O iarnă blândă, ne apropiem deja de mijlocul iernii, şi se pare că luna ianuarie, cea mai rece lună a anului şi a iernii în ţara noastră în mod tradiţional, de această dată se va infirma prin faptul că întreaga lună, de la începutul lunii şi până în prezent, a fost o perioadă mult mai caldă decât în mod obişnuit şi, potrivit estimărilor până la sfârşitul lunii, mai ales săptămâna 16-23 ianuarie, va fi caracterizată de abateri termice pozitive mai mari de 6-7 grade Celsius, în special în jumătatea estică a ţării.

Chiar şi ultima săptămână a lunii, 23-30 ianuarie, chiar dacă nu vorbim de abateri atât de mari, 1,5-2 grade C, pentru luna ianuarie reprezintă abateri termice semnificative.

În zona montană înaltă, la mai mult de 1500 m, stratul de zăpadă este prezent si la această dată, dar pentru formele mai joase de relief sunt şanse scăzute ca până la sfârşitul lunii să avem strat de zăpadă„, a explicat Elena Mateescu la România TV.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page