CalendarImportantInformatii utile

CALENDAR | Săptămâna albă- pregătitoare pentru Postul Paștelui

De astăzi, ortodocșii au intrat în “Săptămâna Albă sau a brânzei”.

În această săptămână nu se mai consumă carne, iar în zilele de miercuri și vineri se face dezlegare la ouă, lapte, brânză și pește. În calendarele bisericești, pentru aceste zile apare mențiunea “harți”, un termen popular care desemnează zilele de dezlegare a postului.

Miercuri, 18 februarie, se rostește pentru prima dată în perioada Triodului,rugăciunea Sfântului Efrem Sirul – “Doamne și Stăpânul vieții mele”, rugăciune care încetează în miercurea din Săptămâna Mare.

În zilele de miercuri și vineri din “Săptămâna Albă” nu se săvârșește Sfânta Liturghie, cele două zile sunt aliturgice.

În Sambata lasatului sec de brânză, Biserica îi pomenește pe toți bărbații și femeile care au fost “luminați prin postire”. Această zi este numită “a asceților”.

În această săptămână nu se fac nunţi şi petreceri, iar duminică, credincioşii obișnuiesc să-şi ceară iertare unii de la alţii pentru a începe postul împăcaţi.

Postul Sfintelor Paști, cunoscut de credincioşi şi sub denumirea de Postul Mare, începe anul acesta pe 23 februarie şi se încheie la 11 aprilie, fiind cel mai lung şi cel mai aspru din posturile de durată întâlnite în Biserica Ortodoxă pentru că are o durată de 40 de zile și nu se consumă deloc carne, ouă, lapte, brănză sau pește.

Abstinenţa de la diversele tipuri de mâncăruri nu are decât un singur scop: întărirea sufletului pentru a rezista în războiul dus de trup.

„Postul, dacă n-o are alături pe sora lui, milostenia, nu urcă la cer; pentru că nu alcătuieşte împreună cu ea doar o pereche, ci un [întreg] atelaj”, susţinea Sfântului Ioan Gură de Aur.

Anul acesta, credincioșii vor intra în sărbătorile pascale la 12 aprilie, zi care simbolizează Învierea Domnului, conform religiei ortodoxe.

Zile libere acordate pentru sărbătorile pascale sunt 12 şi 13 aprilie (duminică şi luni). Dacă angajaţii se bucură de o perioadă scurtă de vacanţă, preşecolarii şi elevii vor avea o săptămână liberă. Astfel, între 11 aprilie 2015 şi 19 aprilie 2015 copiii vor intra în vacanța de primăvară.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Share This Article:

close

error: Alert: Content is protected !!