Politic

USR prezintă realitatea tristă a românilor sub guvernarea PSD-PNL – VIDEO

Partidul Uniunea Salvați România (USR) a prezentat astăzi Cartea Neagră a guvernării PSD-PNL, dezvăluind o serie de probleme majore și eșecuri ale actualei coaliții de guvernare. Raluca Curelariu, reprezentanta USR, a subliniat faptul că nemulțumirile românilor cresc în timp ce guvernarea se concentrează pe negocieri de funcții și schimburi de putere.

Cartea Neagră evidențiază o serie de aspecte alarmante, printre care se numără:

  1. Scumpiri masive: Prețurile la alimente s-au majorat în medie cu aproximativ 20%, cu vârfuri de 60% la lapte, 45% la unt și 40% la ulei.
  2. Ratele la credite au explodat: Sute de mii de români se confruntă cu rate aproape duble la creditele lor, cu aproximativ 350.000 de persoane având credite dependente de ROBOR și 400.000 având credite dependente de IRCC.
  3. Datoria publică a depășit 50% din PIB: Guvernul PSD-PNL a împrumutat peste 84 miliarde de lei în primele 4 luni ale anului 2023, la dobânzi extrem de mari de 7-8%, iar datoria publică reprezintă acum mai mult de jumătate din PIB-ul României.
  4. Creșterea cheltuielilor publice: Numărul angajaților la stat a atins un nivel record în ultimii 12 ani, ajungând la 1,280 milioane de persoane. Cheltuielile cu achizițiile de bunuri și servicii au explodat, iar ordonanța austerității nu a dus la economii semnificative în buget.
  5. Taxe mai mari: Guvernul a introdus impozite mai mari pentru contractele part-time, a obligat mii de microîntreprinderi să treacă de la cota de impozitare de 3% la 16% și a introdus “taxa pe Soare”. Aceste măsuri au dus la desființarea a peste 180.000 de locuri de muncă.
  6. Risc de pierdere a fondurilor europene din PNRR: Guvernul nu a îndeplinit niciunul dintre cele 13 jaloane stabilite pentru primul trimestru al anului 2023. Printre jaloanele neîndeplinite se numără reforma pensiilor speciale și reforma sistemului de pensii.
  7. Pensiile speciale au fost menținute: Guvernul alocă 12 miliarde de lei pentru pensiile speciale în 2023, mai mult decât suma destinată construcției de autostrăzi. Premierul Ciucă primește o pensie specială de 18.000 de lei pe lună, în timp ce 3 milioane de pensionari primesc mai puțin de 1.800 de lei.
  8. Eșecul sistemului educațional: Legile Educației adoptate de Parlament sub guvernarea PSD-PNL nu aduc îmbunătățiri semnificative în învățământul românesc. Nu se iau măsuri pentru a sprijini copiii aflați în situații de sărăcie și nu se propun soluții pentru a îmbunătăți rezultatele la testele internaționale. De asemenea, nu se asigură alocarea adecvată a fondurilor pentru modernizarea școlilor și creșterea salariilor profesorilor.
  9. Eșecul aderării la Spațiul Schengen: Guvernul PSD-PNL și președintele Iohannis nu au reușit să realizeze aderarea la Spațiul Schengen, datorită lipsei unei abordări eficiente și a unei politici externe slabe.

„Cartea Neagră a guvernării PSD-PNL dezvăluie trista realitate a ceea ce această coaliție a realizat de când este la putere. Românii suferă din cauza scumpirilor, îndatorării crescute și a politicii ineficiente. Este timpul ca această coaliție să-și asume responsabilitatea și să acționeze în interesul cetățenilor”, a declarat Raluca Curelariu, reprezentanta USR.

USR continuă să atragă atenția asupra acestor probleme și solicită guvernului să ia măsuri concrete pentru a rezolva aceste provocări și pentru a îmbunătăți situația din România.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page