Politic

USR Botoșani acuză Nova Apaserv de management defectuos și solicită măsuri urgente – VIDEO

Organizația USR Botoșani solicită Consiliului Județean să ia măsuri pentru redresarea companiei Nova Apaserv SA, reclamând suspiciuni referitoare la gestionarea bugetelor, organigramă și transparență decizională.

USR a solicitat o serie de informații referitoare la funcționarea și randamentul operatorului de apă, aflând că, în ultimii doi ani și jumătate, societatea a făcut 96 de angajări, adică aproape o cincime din întregul personal.

Este vorba despre 30 de funcții, de la muncitor necalificat, până la șefi de departamente. Din cele 30 de funcții, 11 sunt de conducere, adică aproape jumătate. Doamna Federovici, răspunsul celor de Nova este unul mincinos și incomplet, făcut ca să nu vă deranjeze cumva pe dumneavoastră și pe partidele care au făcut jocurile în Nova Apaserv în ultimii doi ani. PSD și ALDE, mai exact. De ce spunem asta? Pentru că în lista de funcții nu este inclus noul serviciu cu care se tot laudă CJ și echipa de conducere de la Nova cum că ar fi soluția salvatoare și exemplul de eficiență managerială: Serviciul Control Antifraudă!. Conform organigramei actuale acest serviciu are 9 specialiști! Am dorit să aflăm și noi care este eficiența lor și v-am cerut în scris ”gradul lunar de încasare începând cu 1 noiembrie 2020 și până în prezent”. Știți ce ni s-a răspuns? Să comunicăm perioada. Adică au refuzat să-l comunice, pentru că informațiile le au, știm cu toții că la Nova se calculează gradul de încasare în fiecare lună, pentru că este important la calculul salariilor. Noi vă întrebăm, doamnă Federovici: care sunt criteriile de angajare a specialiștilor de la așa-numita antifraudă de la apă?”, s-a adresat Cristina Lăcătușu, vicepreședintele Biroului Județean USR Botoșani, într-o conferință de presă.

Ea spune că Serviciul de Control Antifraudă, promovat ca o soluție eficientă și exemplu de management, nu a fost inclus în lista de funcții, ceea ce ridică suspiciuni cu privire la performanța acestei structuri.

„Doamna Federovici, v-am cerut rezultatele acestei megastrategii manageriale. Demonstrați-ne că gradul de încasare a crescut, pierderile, fraudele din rețeaua de apa au scăzut de când a fost angajată noua structură antifraudă. Când ni se refuză aceste rezultate, răspunsul este unul singur: rezultatele nu se văd în gradul de încasare. Poate pentru că salariile celor 9 inspectori nu sunt deloc mici. Poate pentru că eficiența noii structuri și a strategiilor manageriale în general, este jenant de mică. Cele 11 funcții de conducere, completate cu 9 inspectori antifraudă, arată că noua echipă de la CJ, cea care a ajuns în funcții după alegerile din 2020,  a pus în funcții 20 de șefi la Nova Apaserv. Unde este eficiența, doamna Federovici?”, a mai transmis Cristina Lăcătușu.

De asemenea, USR Botoșani a adus în discuție nivelul salariilor din cadrul Nova Apaserv, evidențiind discrepanțe semnificative între personalul contractual și cel care desfășoară activități fizice solicitante. Deși salariile acestora din urmă sunt extrem de mici, există funcții de conducere și inspectori antifraudă care beneficiază de salarii substanțiale.

Printre alte funcții ne-a sărit în ochi o funcție de „consilier Director General”. Doamna Federovici, de ce are nevoie directorul de la Nova Apaserv de consilier personal? Este cumva demnitar, înalt funcționar public, are probleme de protocol sau de diplomație de rezolvat? Pentru probleme de specialitate există șefi de servicii, director adjunct, membri ai Consiliului de Administrație și ce e cel mai important – legea pe care trebuie s-o cunoască și s-o aplice la virgulă. Apropos de salarii, ni s-a răspuns că acestea variază de la 2.230 respectiv 3000 la 13.200 de lei. Ce au uitat să scrie este că salariul mizer îl are muncitorul care lucrează în cele mai grele condiții:  în ger și apă, în caniculă și duhori, fiind o diferența foarte mare între nivelul salarial al personalului contractual”, a mai reclamat lidera USR Botoșani.

Partidul a mai solicitat informații despre rețelele de apă și canalizare finalizate și nepreluate de Nova Apaserv, dar și motivele pentru care nu s-a aplicat legea.

„Ni s-a spus că sunt nouă rețele ce așteaptă să fie preluate. Nouă comune sau zone urbane ce nu pot folosi rețeaua centralizată pentru că Nova Apaserv și Consiliul Județean refuză să aplice legea: să le contorizeze și să le facă funcționale. Despre motivele pentru care nu se trece la treabă, Consiliul Județean, prin Nova Apaserv a refuzat să răspundă. De ce la Coșula, comuna de naștere a președintelui Doina Federovici s-a dat ordin să se dea drumul la apă, deși nu se contorizează, iar în alte comune oamenii nu au apă”, a arătat Cristina Lăcătușu.

De asemenea, USR Botoșani a solicitat date despre investițiile programate în acești ani pentru reabilitarea și curățarea rețelei de canalizare a municipiului Botoșani, precum și gradul de realizare. S-a pus la dispoziție o listă cu străzi unde 12 kilometri de rețea așteaptă să fie extinsă și alți 2 kilometri așteaptă să fie reabilitați printr-un proiect regional de dezvoltare a infrastructurii, dar gradul de realizare a lucrărilor nu s-a transmis.

USR Botoșani solicită președintelui CJ, Doina Federovici, să ia măsuri urgente pentru salvarea operatorului de apă și canalizare a județului. Să depolitizeze unitatea, să reașeze salariile și să  facă societatea funcțională. Ceea ce se întâmplă la Nova Apaserv este o bătaie de joc în obrazul botoșănenilor. Și aceasta nu e de doi ani, ci de mulți ani de zile, de când PSD și PNL au văzut în operatorul de apă doar un loc de muncă liniștit și bine plătit pentru oamenii de partid și pilele liderilor de partid. Doamna Federovici, mai lăsați pozele și festivitățile și asumați-vă rolul de reprezentant al județului!”, a încheiat Cristina Lăcătușu.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page