Local

„Un cămin sigur pentru copilul tău” – Campanie derulată ISU Botoșani

Copiii sunt foarte curioși și imprevizibili și, încă de mici, au tendința de a imita pe adulții. Pe lângă supravegherea permanentă, trebuie să înlăturăm din preajma lui toate pericolele.

Ascundeți obiectele tăioase, ascuțite sau care se pot sparge!

Aveți grijă să nu lăsați la îndemâna copilului lucruri care se pot sparge sau pot cădea peste el, îl pot înțepa sau tăia.

Orice obiecte din sticlă, lut, porțelan – pahare, farfurii, borcan etc. trebuie puse în dulapuri, unde copilul nu va ajunge la ele.

Dacă copilul mănâncă din vase de sticlă, este cazul să le înlocuiți cu altele din plastic.

Obiectele de uz casnic – foarfece, forfecuțe, lame, ace, bricege, pixuri, andrele de tricotat, cârlige de croșetat etc. – trebuie depozitate în locuri unde copilul nu are acces.

Uneltele gospodărești (folosite îndeosebi de tați și bunici) – coase, topoare, furci, cuie, ciocane etc. – vor fi încuiate în magazii.

Cuțitele, furculițele, scobitorile, tirbușoanele și orice ustensile din bucătărie care pot fi periculoase – vor fi mutate în sertarele din partea de sus a dulapului.

Obiectele care stau pe masă, noptieră, raft, dulap – trebuie să fie ușoare, bine fixate. Copilul le poate trage peste el și îl vor lovi în cădere.

E mai simplu să strângeți de prin casă toate aceste , decât să îi tot repetați: „Nu pune mâna!”, „Nu duce la gură!”, „Nu trage!”

Sfaturile fac parte din campania de informare, conștientizare și responsabilizare a adulților „Un cămin sigur pentru copilul tău”, derulată de ISU Botoșani, de aproape patru ani.

Unic la nivel național, proiectul își propune prevenirea accidentelor casnice în care sunt implicați copiii sub 5 ani.

Dezvoltarea conceptului de „cămin sigur pentru copilul tău” a fost impusă de faptul că, în ultimii ani, tot mai mulți copii botoșăneni au ajuns la spital după ce s-au intoxicat cu substanțe toxice, s-au opărit, au înghițit corpi străini ori au suferit diferite traumatisme.

Data de 10 a fiecarei luni a fost declarată ziua campaniei.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page