Alte sporturiLocalSport

Un băiețel de doar 8 ani, campion european la sportul minții. Copilul a luat aurul la o competiție de șah din Cehia – FOTO

La doar 8 ani, Nicolas Cazacu este campion mondial și european la șah la categoria lui de vârstă. La sfârșitul lunii august, Nicolas a participat la Campionatului Uniunii Europene de Șah în Cehia, împreună cu alţi 107 concurenţi. Timp de nouă zile, a jucat cu cei mai buni adversari de vârsta lui, din ţările europene. A obţinut în total opt victorii şi două remize, care l-au urcat pe primul loc. Micul şahist ieșean se antrenează de la patru ani şi vrea să devină cel mai bun jucător din lume.

Nicolas Cazacu a luat aurul în Cehia, acolo unde s-a întrecut cu alţi concurenţi de vârsta lui din Europa.

Mama lui Nicolas este originară din Botoșani

Șahistul se antrenează de la patru ani

Micul şahist se antrenează de la patru ani şi vrea să devină cel mai bun jucător din lume.

Nicolas a participat la Campionatului Uniunii Europene de Șah în Cehia, împreună cu alţi 107 concurenţi. Timp de nouă zile, a jucat cu cei mai buni adversari de vârsta lui, din ţările europene. A obţinut în total opt victorii şi o remiză, care l-au urcat pe primul loc.

Reporter: „Cum a fost?”
Iustin-Nicolas Cazacu, campion la şah: „Greu.”
Reporter: „De ce?”
Cazacu: „Copiii ăia chiar jucau bine. M-am gândit: poate pierd cu ăștia. Şi totuși? Am câștigat. Fac mai mult antrenament.”

După competiţie, Nicolas s-a întors în România cu un trofeu de care este foarte încântat.

Antrenor: „Muncește foarte mult”

Vaida Albert, antrenor: „Pentru el a fost un test important, a fost prima competiție internațională foarte importantă. I-am dat foarte multe sfaturi. Dar e un copil foarte mic, are opt ani. Deocamdată e controlat de emoții, îi afectează şi jocul. Doar că şi la adversar e același lucru. El a jucat mai bine decât ceilalți adversari. A greșit mai puțin. El muncește foarte mult şi ăsta i-a fost avantajul.”

Alături de Nicolas au fost mereu părinţii săi, care l-au susţinut la fiecare pas.

Nicu-Eduard Cazacu, tatăl lui Nicolas: „Avea emoții foarte mari, ținând cont că concursul a avut un grad de dificultate crescut. Ca strategie, celelalte ţări şi-au adus jucători din principalele forțe ale șahului. I-am spus să fie puternic, să își amintească tot ce l-a învățat antrenorul şi să joace să fie degajat. Știam că e foarte bine pregătit şi că nu vor fi probleme. Şi n-au fost.”

Pentru astfel de rezultate, tânărul campion se antrenează cel puţin două ore, zilnic. Acasă joacă împreună cu sora lui sau cu alţi pasionaţi din mediul online. Acum, se pregăteşte intens pentru noi competiţii internaţionale, potrivit stirileprotv.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page