Local

Slujire arhierească la 109 ani de la nașterea Patriarhului Teoctist, la Stăuceni – FOTO

„Părintele Patriarh Teoctist a răspândit în jurul său lumină din lumina lui Hristos, pentru că a fost un ierarh evlavios şi harnic”, spunea Părintele Patriarh Daniel!
În ziua în care s-au împlinit 109 ani de la nașterea Preafericitului Teoctist Arăpașu, la Biserica „Naşterea Maicii Domnului” din satul Victoria, comuna Stăuceni, și la Casa Memorială din Tocileni au avut loc Slujbele Parastasului pentru Părinte Teoctist, al cincilea Patriarh al României.
 Comemorarea vrednicului de pomenire Patriarhul Teoctist Arăpaşu a fost oficiată de un sobor de preoţi și diaconi, în frunte cu Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.
Teoctist Arăpașu (1915 – 2007), Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, s-a născut la data de 7 februarie, în județul Botoșani, sat Tocileni (loc în care se află și Casa Memorială). A fost cel de al 10-lea copil din cei 11 ai familiei Dumitru și Marghioala Arăpașu.
 A urmat școala primară din satul natal, iar ulterior și-a început viața monahală la Schitul Sihăstria Voronei, aparținând de Mănăstirea Vorona, în 1928. A urmat vreme de un an cursurile Seminarului Teologic de la Mănăstirea Neamț, pe care le-a continuat la Mănăstirea Cernica.
Patriarhul Teoctist este considerat al treilea mare ctitor al Mănăstirii Putna.
Pe 9 noiembrie 1986 a fost ales de către Măritul Colegiu Electoral Bisericesc, Arhiepiscop al Bucureștilor, Mitropolit al Munteniei şi Dobrogei şi Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române. În cei peste 60 de ani de slujire a Bisericii, Patriarhul Teoctist a desfășurat o activitate statornică de slujire liturgică, predicatorială şi de gospodărire a instituțiilor şi eparhiilor încredințate spre răspundere. „A păstorit în vreme de oprelişti comuniste, dar şi de libertate agitată, totdeauna într-un context misionar care a cerut multă veghe şi jertfelnicie, multă înţelepciune şi luptă duhovnicească”, afirma Părintele Patriarh Daniel despre predecesorul său.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page