Calendar

Scoaterea Sfintei Cruci și începutul Postului Adormirii Maicii Domnului

Biserica Ortodoxă prăznuiește astăzi, 1 august, scoaterea Sfintei Cruci. Tot astăzi, începe Postul Adormirii Maicii Domnului.

Pe 1 august, în prima zi a Postului Adormirii Maicii Domnului, la Constantinopol exista obiceiul Scoaterii în procesiune a lemnului Sfintei Cruci. Acesta fusese descoperit de Sfânta Împărăteasă Elena în anul 326, după săpături efectuate pe dealul Golgotei din Ierusalim.

Calendar ortodox, 1 august 2022. Scoaterea Sfintei Cruci

Pe 1 august se sărbătorește Scoaterea Sfintei Cruci. Cu această ocazie, credincioșii ortodocși prăznuiesc biruința pe care au repurtat-o rușii împotriva bulgarilor și grecii împotriva sarazinilor. Pe 1 august, la Constantinopol, era scos în procesiune lemnul Sfintei Cruci din Palatul Imperial și purtat până la Catedrala Sfânta Sofia. Se spunea că demersul ajuta oamenii să fie fericiți și să scape de necazuri și boli grave.

Crucea era scoasă din Trezoreria imperială pe 31 iulie și pusă pe masa din altarul Sfintei Sofia. De aici, ea era adusă în procesiuni zilnice, pentru vindecarea bolilor și a slăbiciunilor poporului, iar Sfânta Liturghie se săvârșea în fiecare zi. La sfârșitul Postului, Sfânta Cruce era dusă înapoi în trezorerie.

Începutul Postului Adormirii Maicii Domnului

Tot la această dată se prăznuiește și Începutul Postului Adormirii Maicii Domnului, ce va dura două săptămâni, urmând ca pe data de 15 august să se sărbătorească marele praznic al Adormirii Fecioarei Maria.

Tot în această zi se mai sărbătoresc și: Sfinții șapte Mucenici Macabei – Avim, Antonie, Gurie, Eleazar, Evsevona, Ahim si Marcel; Sfinții nouă Mucenici care au mărturisit în Perga Pamfiliei – Leontie, Attu, Alexandru, Chindeu, Mnisiteu, Chiriac, Mineu, Catun si Evcleu; Sfântul Papa cel Tânăr; Sfântul Mucenic Eleazar; Sfântul Mucenic Chiriac; Sfântul Mucenic Teodor; Sfântul Mucenic Polieuct; Sfinții Mucenici Mini și Mineu.

Postul Sfintei Marii, unul dintre cele mai importante de peste an

Postul Sfintei Marii este unul dintre cele mai importante posturi de peste an pentru credincioșii ortodocsi. Pregătește creștinii pentru două mari sărbători: Schimbarea la față (6 august) și Adormirea Maicii Domnului (15 august). Postul începe în fiecare an în prima zi a lunii august și se încheie pe 14 august, la miezul nopții.

În cele două săptămâni de post există o singură zi în care este dezlegare la pește, respectiv în 6 august, de ziua Schimbării la Față a Domnului. În restul zilelor, credincioșii care țin acest post nu trebuie să mănânce produse de origine animală respectiv carne, ouă, lapte, lactate și brânzeturi.

Postul Adormirii Maicii Domnului este un post mai aspru, care se ţine după rânduielile Postului Mare. Tipicul cel mare și învățătura pentru posturi din Ceaslovul mare prescriu ajunare lunea, miercurea și vinerea, până la Ceasul al IX-lea, când se consumă mâncare uscată. Marțea și joia se consumă legume fierte, fără ulei, iar sâmbăta și duminica se dezleagă la ulei și vin.

Fără nunți și botezuri

În Postul Sfintei Marii mai sunt și alte restricții. Nu se organizează nunți, botezuri și nici alte petreceri. Se spune că în această perioasă creștinii nu trebuie să cânte și să danseze. De asemenea, cine ține post nu trebuie să bea alcool și nici să fumeze. Tot în aceste două săptămâni nu sunt recomandate relații intime. Credincioșii sunt îndemnați să meargă des la biserică și să facă fapte bune, mai multe decât în zilele obișnuite.

În data de 15 august, când este prăznuită Adormirea Maicii Domnului, exista obiceiul ca ciobanii să-și coboare turmele de la munte, semn că sezonul cald este pe sfârșite. În anumite zone ale României mai există încă tradiția ca pe 15 august să se culeagă flori care vor fi puse la icoane. Se spune că astfel florile vor căpăta puteri tămăduitoare.

Rugăciunea Sfintei Cruci

„Să se scoale Dumnezeu și să se risipească vrăjmașii Lui și să fugă de la fața Lui cei ce-L urăsc pe Dânsul. Să piară cum piere fumul, cum se topește ceara de fața focului, așa să piară demonii de la fața celor ce-L iubesc pe Dumnezeu și se însemnează cu semnul Crucii, zicând:

Bucură-te, preacinstită și de viată făcătoare Crucea Domnului, care gonești demonii cu puterea Celui ce S-a răstignit pe tine, a Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Care S-a pogorât la iad și a călcat puterea diavolului și te-a dăruit nouă pe tine, cinstita Crucea Sa, spre izgonirea a tot vrăjmașul. O, preacinstită și de viață făcătoare Crucea Domnului, ajută-mi mie cu Sfânta Fecioară Născătoare de Dumnezeu și cu toți Sfinții, în veci. Amin”.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page