Sanatate

SANATATE | Studiu: Aspirina poate preveni cancerul de piele

Persoanele care consuma frecvent aspirina prezinta un risc scazut de a dezvolta cancer de piele sau melanom (tumoare a pielii),  confirmand faptul ca aspirina poate avea si alte beneficii in afara de ameliorarea durerii si prevenirea atacurilor de cord. Potrivit studiilor, aspirina poate reduce riscul de cancer de piele cu precadere in cazul femeilor.

Cercetatorii au descoperit ca, in cazul femeilor aflate la menopauza care au folosit aspirina de doua sau mai multe ori pe saptamana, riscul de a dezvolta melanom a fost cu 21% mai mic decat la femeile care nu au luat analgezice.
Acest studiu a fost realizat pe un esantion de 60.000 de femei cu varsta cuprinsa intre 50 si 79 de ani, aflate la menopauza. Dintre acestea, 75% au spus ca au luat o aspirina forte de cel putin doua ori pe saptamana, pentru a evita atacurile de cord, in timp ce 25% au luat doze mici de aspirina pentru copii, deoarece sufereau de artrita. Frecventa consumului in acest caz nu se cunoaste, spun oamenii de stiinta.
In decursul a 12 ani, s-au inregistrat 548 de cazuri de melanom la femei, din cele 60.000 de participante la studiu.

Alte beneficii ale aspirinei
Cercetatorii de la Univeristatea din NewCastle au aratat ca aspirina consumata regulat poate preveni dezvoltarea cancerului de colon. Potrivit unor studii efectuate de acestia, consumul a doua tablete de aspirina pe zi, in decurs de 2 ani, a scazut cu 63% posibilitatea imbolnavirii de cancer la colon.
In plus, o aspirina luata o data pe luna scade considerabil riscul de aparitie a cancerului pancreatic, unul dintre cele mai periculoase tipuri de cancer.
Si mai mult decat atat, o aspirina pe zi poate reduce semnificativ numarul celulelor canceroase in cazul bolnavilor.

Efecte adverse ale aspirinei
Consumul frecvent de aspirina poate avea si anumite efecte negative asupra organismului tau. Printre acestea se numara sangerarea digestiva sau hemoragia cerebrala, care apar daca consumi aspirina zilnic, o perioada indelungata.
Inainte de a incepe un tratament bazat pe aspirina, este recomandat sa faci un control medical amanuntit, iar medicul iti poate spune daca aspirirna iti poate fi de ajutor.

Sursa: www.sanatate.acasa.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page