Sanatate

SANATATE | Coada calului și paiele de ovăz două surse excelente de calciu pentru oase și dinți

Cand vorbim despre calciu, trebuie sa stim ca este cel mai abundent mineral din corpul uman . Este folosit in sistemul cardiovascular pentru a contracta si dilata vasele de sange. Este mineralul care face muschii sa se contracte. Ajuta celulele sa transmita semnale si nervii sa retransmita acele semnale catre creier.

Majoritatea oamenilor stiu despre calciu doar ca este mineralul care face oase sanatoase. In timp ce multi stiu ca acest mineral poate fi absorbit din alimente, putini stiu care sunt ierburile recomandate in acest sens. Printre ele, pe locurile fruntase se gasesc coada calului si paiele de ovaz.

Stim despre calciu ca este strict reglat in fluxul sangui.  Astfel calciul in exces este pastrat in oase si in tesuturile dentare iar in momente de nevoie corpul retrage calciul din oase si dinti, precum in momentele in care trebuie sa faca fata unei diete acide. In vreme ce corpul imbatraneste si in special in cazul femeilor la menopauza, pierderea de densitate osoasa depaseste capacitatea de reparare a oaselor daca nu exista un aport adecvat de calciu in organism. Coada calului cat si paiele de ovaz pot asigura o parte importanta din acest aport.

Coada calului este eficienta in tratarea osteoporozei.

Universitatea Maryland Medical Center, a pubicat un studiu clinic in 1999  care a inclus 122 de femei care au consumat extract de coada calului sau un produs pe baza de coada calului. Ambele grupe de femei au aratat o imbunatatire semnificativa a densitatii in oase.

Siliciu se transforma in calciu pentru dinti si oase

De fapt nu neaparat aportul de calicu este punctul tare al cozii calului ci mai degraba cantitatea mare de siliciu pe care o contine aceasta planta minunata.
In corp siliciul se transforma in calciu. Marele maestru herbalist Dr. John Ray Christopher considera aceasta planta printre primele in materie de calciu si o folosea in ceaiuri alaturi de paiele de ovaz , tataneasa si lobelie pentru o bautura specifica cu mare aport de calciu. Nominalizat la premiul Nobel, C. Louis Kervran, a scris pe larg in cartea sa „Transmutarea biologica” despre paralelele dintre siliciul din plante si calciu.

Paiele de ovaz intaresc oasele si dintii prin stimularea cresterii celulare.

Paiele de ovaz, cele verzi, inainte ca ovazul sa devina matur, sunt de asemenea foarte bogate in calciu. Multi herbalisti incurajeaza si folosesc paiele de ovaz pentru a trata osteoporoza si osteopenia.

Revista Integrative Herbal Communications a publicat un studiu clinic facut in 2000, care a aratat ca sobolanii hraniti cu paie de fulgi au inregistrat o crestere a hormonilor care stimuleaza cresterea celulelor, incluzand aici si osteoblastele, celulele care incurajeaza dezvoltarea  de oase si dinti.

Coada calului si paiele de ovaz livreaza calciu asimilabil pentru oase si dinti.

Zaharul alb rafinat, produsele din faina alba, alcoolul, bauturile carbogazoase, steroizii, mancarea tip fast-food, junk-food, produsele de provenienta animala, scot cacliul din oase din nevoia corpului de a echilibra ph-ul organismului care devine foarte acid.

Un simplu ceai facut din parti egale de coada calului si paie de ovaz, consumat de trei ori pe zi , va va ajuta cu multe din problemele generate de un dezechilibru in cacliu. O alta reteta este cea mentionata mai sus a lui John Ray Christopher, unde la cele doua se mai adauga tataneasa si lobelie. Aceasta din urma este un adaptogen care de fapt ajuta restul plantelor sa functioneze mai bine.

Alti factori importanti in asimilarea calciului sunt magneziul, vitamina D si binenteles vitamina K. Asa ca nu uitati sa petreci cat mai mult timp la lumina si sa consumati multe verdeturi.

Surse pentru acest articol includ:
Office of Dietary Supplements. National Institutes of Health. gov, “Calcium”
http://ods.od.nih.gov/factsheets/Calcium-HealthProfessional/
University of Maryland Medical Center.edu, “Horsetail”
http://www.umm.edu/altmed/articles/horsetail-000257.htm
Herbal Legacy.com, “Broken Bones”
http://www.herballegacy.com/Broken_Bones.html
Baytallaah.com, Biological Transmutation, by C. Louis Kervran. George Ohsawa Macrobiotic Foundation (Chico, California), 1971, 2001.
http://www.baytallaah.com/bookspdf/165.pdf
http://www.naturalnews.com/036941_calcium_horsetail_oat_straw.html#ixzz28QHxeRb4– coada calului pentru calciu in oase

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page