Sanatate

SANATATE | Ce trebuie să știi despre insuficiența cardiacă

O afecțiune care nu trebuie deloc neglijată, insuficiența cardiacă reprezintă incapacitatea mușchiului inimii de a pompa cantitatea de sânge necesară pentru a susține funcțiile organismului. Lăsată netratată, poate crește riscul de deces.

Factorii de risc

Insuficiența cardiacă poate apărea din cauza bolilor genetice, cardiopatiei ischemice, bolilor inflamatorii, infarctului miocardic, hipertensiunii arteriale, aritmiilor sau vârstei înaintate. Dacă sunt identificate din timp, te pot ajuta să previi agravarea stării de sănătate. De asemenea, există și alți factori de risc, precum deficiența de vitamine, apneea în somn, intoxicația cu metale grele, fumatul, anemia, disfuncțiile tiroidiene, dieta nesănătoasă, cu un conținut ridicat de grăsimi și sare, sau sedentarismul.

Cele mai întâlnite simptome

În stadiile incipiente este posibil ca această afecțiune să nu prezinte simptome, însă ele pot apărea pe parcus. Printre acestea se numără creșterea frecvenței cardiace, retenția apei și a sării în organism pentru a spori cantitatea de sânge, senzația de oboseală sau respirația îngreunată,  creșterea bruscă în greutate, din cauza acumulării fluidelor, urinarea frecventă, umflarea picioarelor sau palpitațiile. Pentru o diagnosticare corectă nu este suficientă doar prezența unuia sau a mai multor simptome, deoarece pot fi indicatori ai altor afecțiuni, de aceea doar în urma unui consult de specialitate poți primi un diagnostic corect.

Metodele de diagnosticare

Pentru un diagnostic corect, va fi nevoie să faci o serie întreagă de investigații. Pentru a putea pune un diagnostic sigur, medicul va folosi una sau mai multe metode. Printre acestea, cele mai folosite sunt examinarea fizică a pacientului, radiografia toracică, ecocardiograma, RMN-ul, testele de sânge și tomografia computerizată.

Cum o ții sub control

Deși insuficiența cardiacă este o afecțiune cronică, poate fi ameliorată și ținută sub control, dar nu se vindecă niciodată complet. De aceea, ai nevoie de un tratament pe care medicul îl va alege în funcție de cauza care a declanșat boala și de severitatea simptomelor. Aceasta poate consta în administrarea medicamentelor specifice (betablocante, anticoagulante sau diuretice), în schimbarea stilului de viață și al dietei. Eliminarea surselor de stres, sportul practicat regulat, un regim alimentar sănătos, fără sare, contribuie, de asemenea, la reducerea simptomelor asociate cu insuficiența cardiacă, îmbunătățind funcțiile mușchiului

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page