Sanatate

SANATATE | Ce, cum şi cât să bei ca să nu îţi fie rău

Ce combinaţii de băuturi trebuie să eviţi ca să nu capitulezi la jumătatea petrecerii.

Indiferent dacă eşti în club, la o petrecere, la o nuntă sau pur şi simplu bei acasă cu băieţii, trebuie să ai grijă ce băuturi amesteci. Asta, desigur, în caz că ţelul tău nu este cumva să petreci minute în şir la baie şi, bonus, să te trezeşti cu o durere groaznică de cap a doua zi. Fiecare are propriile teorii în legătură cu ordinea şi cantitatea în care trebuie consumate băuturile, însă de la teorie la practică e drum lung.

Am vrut să aflăm de la cineva care chiar se pricepe care sunt combinaţiile pe care nu este indicat să le faci. Desigur, vorbim aici de cantităţi mai mari, nu de cazurile în care deguşti câte puţin din mai multe băuturi. Şi cine ar putea şti mai bine aceste lucruri, dacă nu cineva căruia îi trec prin mână toate tipurile de alcool? Am rugat-o pe Alina Hasan, barman la Sky Club, să ne împărtăşească secretele unei beţii… cu stil.

Berea după vin e un chin, vinul după bere e (plăcere) durere

Alina ne dă peste cap de la început ceea ce ştiam despre combinatul băuturilor. Ea ne spune că berea şi vinul nu fac casă bună împreună indiferent de ordinea în care sunt băute. Păi şi cum rămâne cu vinul după bere e plăcere? “E doar un mit”, spune Alina. “Ambele băuturi au acizi de fierbere şi îţi afectează stomacul atunci când se amestecă.”

Aşadar, deşi nu ţinem neapărat să ne punem în cap adepţii înţelepciunii populare, îţi recomandăm să alegi încă de la începutul serii dacă o să bei vin sau bere. Stomacul tău o să te întâmpine dimineaţa cu un “mulţumesc” în locul clasicului “ce-ai zice de nişte arsuri?”.

Combini vinul cu tăria: îţi furi singur pălăria

Dacă bei votcă, whisky sau orice altă băutură de peste 40 de grade în combinaţie cu vin, e un dezastru. Îţi provoacă ameţeli, iar a doua zi vei avea probleme cu stomacul”, continuă Alina.

Bun, am mai eliminat o combinaţie de pe listă. Aşadar, dacă planul tău este să începi cu câteva pahare de tărie iar apoi să o laşi “mai moale” şi să bei toată noaptea vin, îţi sugerăm să te mai gândeşti. După cum am spus la începutul articolului, aceste reguli se aplică atunci când vorbim de cantităţi mai mari. Un pahar de whisky şi unul de vin nu o să te omoare, însă ai grijă să nu întreci măsura.

Bere cu digestive, consecinţe negative

“Băuturile digestive, de exemplu Jagermeister, Amaretto sau Disaronno nu merg amestecate cu bere, altfel o să îţi petreci seara în baie, nu în club. E ok să iei un shot de digestiv după masă, iar apoi, după 15 minute, să bei o bere, dar dacă ai băut jumătate de seara Jager şi treci pe bere, e nasol.”

În caz că deja te gândeai la asta, nici dacă inversezi ordinea nu e mai bine. Deci, nu, băutura digestivă după bere nu e nici ea o plăcere. După cum le spune şi numele, aceste băuturi conţin deja substanţe care ajută la digestie, aşa că nu este deloc inspirat să le combini cu o băutură care “fierbe”.

Combini strohul cu absint, n-apuci nunta de argint

Când vorbim despre o băutură cu o concentraţie de alcool de 70 %, e clar din start că trebuie să fii precaut când o consumi, dar mai important decât atât este să ai grijă cu ce o combini. Cea mai proastă soluţie ar fi o altă băutură la fel de tare.

Nu trebuie să ne crezi pe noi, uite ce spune Alina: “Strohul are 80 de grade, iar absintul 70, îţi fac capul varză dacă le combini între ele. Dacă chiar eşti dispus să rişti o combinaţie, strohul are la bază rom, aşa că ai putea să le combini. Cât despre absint, el merge mai bine cu votcă ”.

Ouzo, raki şi sambuca, să nu combini cu… nimica

La fel ca în cazul celorlalte băuturi tari, nu este indicat să le combini nici pe acestea trei cu bere. Dar restricţiile se pare că nu se opresc aici. “În principiu, nu e bine să le amesteci cu nimic. Totuşi, recomand să se evite în special amestecul cu energizant. Am încercat din neatenţie pe pielea mea şi provoacă o greaţă teribilă”, mărturiseşte barmaniţa noastră.

Păi bine, măi Alina, aia nu, aia nu, dar noi ce mai avem voie să bem? “Votca se bea cel mai bine cu sucuri acrişoare, care să îi taie greaţa. De asemenea, nu e greşit nici să o bei după sau înainte de digestive. Whiskyul se bea sec sau în combinaţie cu energizant sau cola. Berea se poate combina numai cu tequila, de unde a apărut şi Salitos. Totuşi, ca să mergi la sigur, e bine să nu amesteci băuturile şi să nu bei mult dintr-o dată, deoarece alcoolul are efect întârziat, îi ia ceva timp să intre în sânge până să facă ravagii. Şi, foarte important, să nu te apuci să bei dacă te simţi obosit sau ai mâncat alimente grele pentru stomac.”

Sursa: www.gq.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page