Important

SANATATE | Cand este indicat sucul de cartofi? Vezi ce efecte are!

Popular in toata lumea, cartoful poate fi considerat o minune a sanatatii. Din punct de vedere alimentar, cea mai importanta parte a tuberculului este miezul, care are culori de la alb la galben spre portocaliu, este foarte bogat in amidon si contine apa, oligoelemente (potasiu, magneziu, calciu) si vitamina C.

Din punct de vedere terapeutic, cea mai importanta zona a cartofului este chiar coaja, adica partea care se arunca. Ea are culori de la brun pana la rosu, galben sau chiar violet inchis. Coaja cartofilor contine pigmenti (flavonoide) cu actiune antioxidanta si antitumorala, vitamine din complexul B, fibre alimentare, compusi fenolici cu efect de reglaj asupra activitatii cardiace.

Sucul proaspat de cartofi este bogat in vitamine, acizi organici, minerale, enzime si microelemente cu multe beneficii asupra intregului metabolism. Este cel mai efficient din punct de vedere terapeutic si fara exagerare, nu are egal in tratarea aciditatii gastrice si a ulcerelor gastrice.

Cum se prepara sucul de cartofi

Cartofii cu tot cu coaja se spala foarte bine sub jet de apa calduta, indepartand cu o perie tot pamantul si impuritatile, apoi li se indeparteaza cu un cutitas partile stricate sau inverzite (culoarea verde a cojii indica un nivel ridicat de toxicitate). Astfel curatati, ei nu mai au nevoie de decojire, ci doar vor fi pusi in storcatorul electric centrifugal, obtinandu-se astfel un suc galbui, usor tulbure, care va fi consumat imediat dupa preparare, pentru a nu avea timp sa se oxideze.

Sucul de cartofi este un bun remediu in:

1. Afectiuni stomacale: vindeca ulcerul (o cura de 2 luni cu cate 200 ml de suc luat de trei ori zi).

2. Arsuri stomacale: impreuna cu suc de patrunjel.

3. Gastrite: impreuna cu suc de coacaz, hrean, mar, varza si zmeur.

4. Ulcer gastric si duodenal: combinat cu suc de varza.

5. Obezitate – o jumatate de pahar de suc de cartofi baut cu un sfert de ora inainte de fiecare masa (indiferent cat de saraca din punct de vedere cantitativ ar fi) are efecte de inhibare a apetitului alimentar foarte puternice. Mai mult, acest remediu stimuleaza din plin procesele de eliminare, ceea ce determina o accelerare a procesului de slabire.

6. Hepatita virala A, B, C – se bea de doua ori pe zi o combinatie formata dintr-un sfert de pahar (50 ml) de suc de patrunjel si trei sferturi de pahar (150 ml) de suc de cartofi. Cura dureaza vreme de 30 de zile, cu o pauza de 10 zile, dupa care se poate relua. Efectele in tratarea hepatitelor, cronice sau acute, sunt cu adevarat extraordinare.

7. Constipatii usoare, reumatism – se bea jumatate de litru de suc de cartofi pe parcursul unei zile, timp de 2-3 saptamani. Pentru a face gustul mai suportabil, se poate adauga si suc de morcov. In cazul artritei, sucul de cartofi poate fi combinat cu ceaiul de urzica sau salvie. Durerile dispar inca din primele zile.

8. Scorbut – sucul de cartofi este in aceasta afectiune unul din cele mai puternice si mai rapide remedii cunoscute. Se bea un pahar pe zi, in timpul sezonului rece.

9. Cancerul gastric – se bea cate un sfert de pahar (50 ml) de suc de cartofi de 3-4 ori pe zi. Pentru un gust mai bland si un efect mai puternic, se dilueaza cu suc de morcov. Efecte si mai puternice se obtin cu urmatoarea combinatie, care are o eficienta foarte mare si in cazul gastritei. Se face urmatorul amestec de sucuri: 100 ml cartofi + 100 ml varza + 500 ml morcov. Se bea aceasta cantitate pe parcursul unei zile. In ciuda gustului destul de greu de suportat, acest amestec, baut in cure de 20 de zile, are efecte exceptionale in aceasta categorie de
afectiuni. Daca simtiti ca va este greu sa beti foarte mult din aceasta combinatie, puteti injumatati cantitatea zilnica.

10. Detoxifiere ficat – se consuma dimineata, cu 20 de minute inainte de micul dejun.

Avand in vedere faptul ca acest suc este foarte putin digest, se va consuma doar in combinatii. Se va prefera combinatia cu suc de morcovi. Este foarte important pentru cei care doresc sa faca o cura cu acest suc sa consume cel putin 200 ml suc de trei ori pe zi. Ca orice alta cura si aceasta cura se va face timp de 30 de zite dupa care se va face o pauza de zile, dupa care se va putea relua. In timpul celor 7 zile se poate consuma insa, orice alt suc de legume sau de fructe.

Se va bea sucul cu 30 de minute inainte de mese. Este de remarcat, la cei care au afectiuni cronice ca pot sa consume acest suc in cantitatile indicate si vor constata ca dupa o cura de o luna, li i va ameliora afectiunea.

Diabeticii in special, este bine sa foloseasca acest suc care este de neinlocuit. Acestia pot sa foloseasca acest suc o perioada si mai lunga. Se poate folosi de diabetici impreuna cu suc de dude, de fasole verde, (de pastai) suc de castraveti, suc de varza, afine, etc.

In cazul viermilor intestinali se va lua acest suc, iar dupa 30 de minute se va lua un purgativ. Atentie insa ca raman ouale lor asa ca va trebui ca acest tratament sa se mai repete.

ATENTIE!
Consumat in cantitati prea mari, poate sa produca o serie de neplaceri: dureri de cap. diaree, oboseala, greata. Aceste neplaceri se datoreaza cantitatii de solanina. Este de remarcat insa ca aceasta substanta este similara ca actiune atropinei diminuand durerile cronice sau chiar migrene.

Cura cu acest suc ajuta foarte mult ficatul. Se va avea insa grija, sa nu se depaseasca doza pentru a nu aparea fenomenele toxice.

In toate cazurile in care nu poate fi suportat simplu se va lua cu alte sucuri.

bzi.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page