Important

RETETA ZILEI | Rasturnata aka Maqluba

Ingrediente pentru 6-8 persoane:
– 12 copanele de pui (cam 2 de persoana)
– 2 vinete mari
– 3-4 cartofi mari (cam 1 kg asa)
– o conopida (medie)
– 2 capatani de usturoi
– 500 ml ulei
– 250g orez
– sare, condimente arabesti (baharat, zaatar, mixuri de condimente etc), toate dupa gust

Mai intai punem carnea la fiert in 4-5 litri de apa cu sare si condimente dupa gust. Pana fierbe carnea, taiem vinetele felii (cam de 1 cm grosime) si intr-o sita punem un strat de felii de vinete, le saram, alt strat, il saram si pe acesta pana terminam vinetele. Punem deasupra un capac si le lasam asa 15-20 minute pana lasa apa. Tamponam apoi fiecare felie de vanata cu hartie curata de bucatarie.

Acum avem doua variante: ori le prajim in ulei, pana se rumenesc bine, ori le punem intr-o tava, pe hartie de copt si le dam la cuptor, la 180°C, 10 minute pe fiecare parte, pana sunt moi. Sincer vorbind, sunt mai bune prajite in ulei, dar mai sanatoase la cuptor… alegerea este a voastra. Conopida am prajit-o pentru ca  spre deosebire de vinete, conopida nu trage atat de mult ulei, apoi am scos-o pe hartie, sa absoarba surplusul de ulei.

Dupa ce fierbe carnea, o scoatem din apa in care a fiert, dar nu aruncam apa. Punem orezul intr-un vas si il acoperim cu supa fierbinte. Il lasam asa 20 minute, pana se umfla orezul. Intre timp, curatam si taiem cartofii felii si ii prajim, ca pe chipsuri. La fel, cartofii se pot face la cuptor. Acum avem toate ingredientele pregatite, putem incepe asamblarea: intr-o oala incapatoare punem ulei cat sa acopere fundul oalei, apoi carnea, apoi un strat subtire de orez (nu tot orezul).

Acum urmeaza sa punem in straturi: vinetele, usturoiul si conopida. Saram si condimentam fiecare strat dupa gust. La final punem orezul care ne-a ramas si turnam peste supa in care a fiert carnea, insa nu toata, ci numai cat sa acopere orezul. Fara a pune capac, dam tava la cuptorul incins la 200°C si lasam 30-40 minute, sau pana orezul e fiert (pe testate).

Dupa ce o scoatem din cuptor (atentie, daca mai e nevoie, mai punem cate un strop de supa in timpul coacerii, dar nu exagerati, altfel va fi prea “apoasa”), rasturnam tava pe un platou intins. Lasam asa 15-20 minute sau pana se raceste putin, astfel isi va pastra forma.

POFTA BUNA!

Sursa : Teo’s kitchen

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page