ECONOMIC

Primești somații de la Fisc în perioada asta? Ce termene trebuie respectate și cum poți folosi medierea

Cei care primesc somații de plată în perioada asta, pentru datoriile fiscale pe care le au, ar trebui să știe ce termene trebuie să respecte autoritățile. Totodată, este foarte important de știut că datornicii pot accesa medierea, dacă sunt conștienți că ar putea avea probleme cu plata creanțelor și vor să evite executarea silită.

După ce o bună parte din anul 2020 a fost lipsită de executări silite fiscale (din cursul lunii martie și până spre finalul lunii decembrie), dar și în contextul expirării termenului de depunere aferent declarației unice, prima jumătate din 2021 cu siguranță aduce somații de plată multor datornici, fie ei companii sau persoane fizice.

În acest context, trebuie menționat că, potrivit articolului 230 din Codul de procedură fiscală, executarea silită a unui contribuabil care are datorii restante începe prin comunicarea somației de plată (însoțită de titlul executoriu). Dacă trec 15 zile de la comunicarea somației și datornicul nu-și achită creanța sau nu anunță că optează pentru mediere, se trece la executarea silită.

În mare, somația include suma pentru care se începe executarea silită, termenul în care cel somat trebuie să plătească datoria trecută în titlul executoriu, indicarea consecințelor nerespectării somației și posibilitatea de a intra în procedura de mediere.

Somațiile nu se emit, însă, pentru orice datorie. Somațiile de plată se emit după ce trec 180 de zile de la data la care sunt înregistrate datoriile, prevede Ordinul Fiscului 727/2019, dacă acestea trec de:

  • 3.000 de lei, pentru marii contribuabili;
  • 1.500 de lei, pentru contribuabilii mijlocii;
  • 500 de lei, pentru contribuabilii mici;
  • 100 de lei, pentru persoanele fizice.

Prin excepție, autoritățile emit și comunică datornicilor somații dacă intervine pericolul prescrierii dreptului de a cere executarea silită.

Cu toate acestea, de la somație la poprire poate să treacă ceva mai mult timp, pentru că ordinul amintit face referire la anumite limite în funcție de care se demarează poprirea.

Pentru marii contribuabili:

  • înființarea popririi se face dacă după 15 zile de la comunicarea somației datoriile sunt de peste 40.000 de lei;
  • dacă trec 90 de zile de la comunicarea somației, poprirea se înființează dacă datoriile rămase sunt de peste 20.000 de lei;
  • dacă trec 180 de zile de la comunicarea somației, poprirea se înființează dacă datoriile rămase sunt de peste 3.000 de lei.

Pentru contribuabilii mijlocii:

  • înființarea popririi se face dacă după 15 zile de la comunicarea somației datoriile sunt de peste 40.000 de lei;
  • dacă trec 90 de zile de la comunicarea somației, poprirea se înființează dacă datoriile rămase sunt de peste 10.000 de lei;
  • dacă trec 180 de zile de la comunicarea somației, poprirea se înființează dacă datoriile rămase sunt de peste 1.500 de lei.

Pentru contribuabilii mici:

  • înființarea popririi se face dacă după 15 zile de la comunicarea somației datoriile sunt de peste 10.000 de lei;
  • dacă trec 90 de zile de la comunicarea somației, poprirea se înființează dacă datoriile rămase sunt de peste 5.000 de lei;
  • dacă trec 180 de zile de la comunicarea somației, poprirea se înființează dacă datoriile rămase sunt de peste 500 de lei.

Pentru persoanele fizice:

  • înființarea popririi se face dacă după 15 zile de la comunicarea somației datoriile sunt de peste 2.000 de lei;
  • dacă trec 90 de zile de la comunicarea somației, poprirea se înființează dacă datoriile rămase sunt de peste 1.000 de lei;
  • dacă trec 180 de zile de la comunicarea somației, poprirea se înființează dacă datoriile rămase sunt de peste 100 de lei.

Ce soluții ai dacă primești o somație de plată? În esență, fie achiți datoria înainte să înceapă executarea silită, fie apelezi la mediere. Apropo de somație, scriam în 2019 despre cât de eficientă este ca instrument de „motivare” a datornicilor – majoritatea covârșitoare a debitorilor preferă să achite datoriile decât să riște să fie executați silit.

La ce te poate ajuta medierea fiscală

Medierea, o procedură introdusă în 2019 în Codul de procedură fiscală (la articolul 230^1), este o opțiune pentru datornicii care știu că se află într-o situație financiară deosebită. În urma ei se pot accesa variante mai „blânde” decât executarea silită, pentru a acoperi creanțele.

Pe scurt, datornicul trebuie să notifice Fiscul, în maximum 15 zile de la primirea somației, că vrea să apeleze la mediere. Notificarea trebuie să includă documente și informații din care să reiasă situația economică și financiară a debitorului. Modelele de documente folosite în procedură se regăsesc în Ordinul Fiscului 1.757/2019.

În maximum zece zile de la primirea notificării, trebuie organizată o întâlnire a Fiscului cu datornicul, în care:

  • se clarifică întinderea datoriilor trecute în somație, dacă există obiecții cu privire la acestea;
  • se analizează situația economică și financiară a debitorului pentru a identifica soluții optime de stingere a obligațiilor fiscale, inclusiv posibilitatea de a beneficia de înlesnirile la plată din legislație.

Practic, odată ce se comunică notificarea, executarea silită nu poate începe. Însă Fiscul poate lua măsuri asigurătorii (poprirea asigurătorie și sechestrul asigurător) cât timp durează procedura de mediere.

Rezultatul întâlnirii și soluțiile respective se trec într-un proces-verbal. Apoi, dacă în 15 zile de la finalizarea medierii nu se achită datoriile sau nu se cere înlesnirea la plată, executarea silită avansează.

Sursa: avocat.net

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page