Meteo

Praf saharian peste România. Vin „ploi murdare” şi descărcări electrice

Elena Mateescu anunţă anomalii termice în România. Urmează o încălzire bruscă a vremii, după episodul de iarnă autentică. Meteorologii avertizează, miercuri, asupra pătrunderii unei masei de aer încărcate cu particule de praf de origine sahariană deasupra României. Depunerile de praf vor putea fi observate în special în zonele şi intervalele cu ploaie.

Un nor de praf saharian va cuprinde România! Sunt așteptate ploi ”murdare” însoțite de descărcări electrice. O depresiune atmosferică aflată în vestul Europei va determina un transport intens de praf saharian, până joi, 28 martie, dar și câteva ploi și averse în mai multe regiuni ale țării.

Valul de praf de origine sahariană va cuprinde România, iar în nordul, vestul, centrul și sud-vestul țării sunt așteptate ploi „murdare”, cu o concentrație ridicată de suspensii solide.

Și asta din cauza faptului că vânturile puternice au ridicat cantități mari de praf saharian deasupra Africii de Nord. Micile particule de praf mineral se deplasează acum spre România, antrenate de o zonă de joasă presiune centrată deasupra părții de vest a Europei, scrie meteoradar.ro.

Un front atmosferic asociat acestei zone depresionare va traversa țara noastră pe parcursul zilei de joi, aducând ploi și averse, la început în jumătatea vestică a țării, apoi în nord și centru, iar după-amiaza și în nord-est. Pe alocuri, aversele vor fi însoțite de descărcări electrice.

Picăturile de apă vor antrena o parte din praful aflat în suspensie în atmosferă, ducând la depunerea acestora pe diverse obiecte.

În zonele unde nu va ploua, pasajul frontal va fi marcat de o îmbunătățire evidentă a vizibilității, odată ce aerul cu o concentrație ridicată de praf va fi împins spre est.
”În perioada 27 martie, ora 12 – 28 martie, ora 22, circulaţia aerului se va menţine predominant sud-vestică şi va favoriza pătrunderea unei masei de aer încărcate cu particule de praf de origine sahariană deasupra României, concentraţii mai mari urmând a se înregistra în regiunile sud-vestice, sudice şi estice”, anunţă, miercuri, şi ANM, într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, în noaptea de joi spre vineri, masa de aer încărcată cu particule de praf va depăşi aria geografică a României şi se va regăsi deasupra Mării Negre şi Ucrainei.

Meteorologii precizează că ploile se vor semnala în special în vestul, sud-vestul, centrul şi nordul teritoriului.

”Depunerile de praf vor putea fi observate în special în zonele şi intervalele cu ploaie”, a transmis instituţia citată.

Meterologii anunţă vânt puternic şi ploi, în cea mai mare parte a teritoriului ţării, până vineri seară, fiind emise şi două avertizări cod galben. În zonele montane, rafalele vor depăşi 90 de kilometri la oră.

Furtuni puternice de praf saharian

În unele zone, norul de praf saharian și-a făcut simțită prezența într-un mod mult mai agresiv. De exemplu, în Algeria, o furtună puternică de praf a fost filmată ieri. După ce au fost zile cu viscol la munte și dimineți aproape geroase, trecem la temperaturi de vară.

Meteorologii anunţă anomalii termice, astfel că după zile cu viscol la munte şi 3 grade dimineaţa la Bucureşti, în weekend vor fi aproape 30 de grade Celsius.

„Într-adevăr, de la o zi la alta până la finalul săptămânii sau, mai precis, chiar până la finalul primei luni din primăvara lui 2024, vremea va fi într-un proces de încălzire.

Temperaturile vor fi în creștere. Dacă deja azi consemnăm la foarte multe stații din partea de vest, sud-sud-est a țării valori de 15-16 grade Celsius, mâine ne așteptăm ca regimul de temperaturi să se încadreze deja între 10 până la 21 de grade.

Joi, ne aşteptăm chiar la o maximă de 23 de grade, posibil în Capitală 19-20 de grade, pentru ca sfârșitul de săptămână, deja de vineri începând, să avem 17-24 de grade, iar sâmbătă și duminică, în ultima zi a lunii martie, 26-27 de grade, mai ales în partea de sud și sud-vest a țării.

25 de grade reprezintă pragul unei zile de vară în țara noastră. Iată deja că sfârșitul lunii martie aduce valori specifice de vară și chiar și primele zile din cea de-a doua lună de vară, așa cum arată informațiile la acest moment, păstrează același ecart al valorilor de temperaturi, cu maxime cuprinse între 10 până la 26-27 de grade, chiar spre 28 în sudul extrem.

Mai putem vorbi și de precipitații, iar în zona montană înaltă de rafale de vânt de 80-90 km/h, iar precipitațiile la nivel local pot depăși 15-20 l/metru pătrat în special în Banat, în Crișana, Maramureș, Transilvania, Moldova, practic în jumătatea nordică a teritoriului”, a spus Elena Mateescu, directorul ANM, marţi, la Antena 3.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page