Politic

POLITICĂ | Constitutia care aduce razboiul in USL

USL lucreaza de zor la noua Constitutie. Mai cu unele amendamente bune, mai cu unele gafe de neiertat si pe care plenul n-ar trebui sa le accepte, mai cu chestiuni ciudate sau inutile.

Ceea ce e posibil sa le fi scapat – sau mai degraba era imposibil sa aleaga alta cale – e ca aceasta Constitutie va fi o nesfarsita sursa de scandaluri.

Unde e buba? Buba e la atributiile presedintelui Romaniei. Noua Constitutie le-a redus putin, le-a clarificat in unele locuri, dar a pastrat atributii uriase pentru seful statului.

Desi tabara lui Basescu incearca sa acrediteze ideea ca presedintele va fi lasat doar cu puteri minime, la mana oricui, adevarul e altul. Presedintele ramane in continuare puternic in Romania. Foarte puternic.

In multe domenii, atributiile lui inca se calca pe picioare cu ale Guvernului, iar blocajele pot sa apara la fel ca pana acum. E inevitabil, la cum e facuta legea fundamentala.

Si la cum merg lucrurile in USL, mai ales tinand seama de faptul ca ruptura se va produce, conform declaratiilor tuturor, inainte de alegerile parlamentare din 2016, ne putem da seama incotro merg lucrurile. La un razboi, ca vrem, ca nu vrem, intre un Guvern de o culoare si un presedinte de alta culoare.

Singurele dati cand nu au aparut blocaje intre presedinte si premier in Romania au fost acelea in care seful Guvernului era omul sefului statului, adica extrem de fidel. Nu e cazul acum. Victor Ponta nu ii e in niciun caz adjunct lui Crin Antonescu, ba chiar e mult mai puternic decat el. Are cea mai puternica pozitie din stat, controleaza parghiile statului tot mai mult si, mai important, nu suporta blocajele. Veti vedea.

Factorul 1. Putere si pentru Guvern, si pentru presedinte
Nici revizuirea asta a Constitutiei nu a adus ce trebuia sa aduca in clarificarea puterii in stat. Presedintele si premierul inca alearga pe acelasi culoar.

Cand seful statului numeste sefii serviciilor de informatii si procurorii-sefi, automat are doua dintre cele mai mari puteri posibile. Poate sa frustreze si sa blocheze Guvernul si majoritatea parlamentara cat de mult vrea. La nesfarsit, daca asta isi doreste.

Daca nici asta nu mai e un factor de luat in seama pentru un viitor conflict, nimic nu mai e. Cand e vorba de putere si de viziuni diferite, te certi si cu prietenii.

Factorul 2. Ne-prietenia Crin-Ponta
Dar oare mai sunt prieteni – daca au fost vreodata – Crin Antonescu si Victor Ponta? Eu am vazut momente in care s-au umilit de-a dreptul unul pe altul, in vazul lumii.

Mai tineti minte cum Antonescu l-a asteptat 4 ore pe Ponta la sediul USL si acesta n-a venit, astfel incat liderul PNL a trebuit sa mearga, cu mandria terfelita, la Palatul Victoria?

Sau ce spunea Antonescu, asa cum am citit in stenogramele PNL, cum ca Ponta e cu Basescu impotriva PNL? Sau ce s-a intamplat la numirea procurorilor?

Daca imi poate spune cineva ca cei doi sunt prieteni sau macar se inteleg… ori e fraier, ori e latrau de propaganda antenista. Nici macar ei nu mai pretind asta.

Factorul 3. USL trebuie sa se rupa
USL nu va tine la nesfarsit, chiar membrii sai au spus-o cat se poate de clar. Si atunci? Pentru cine faci Constitutia, stiind ca prietenul de acum va fi dusmanul tau? Faci o Constitutie pentru un om pe care il vei pune presedinte, stiind ca, in scurt timp, va fi liderul de facto al unui partid rival?

Nu merge asa. Poate ca singura varianta, daca te numesti PSD, e sa faci totul pentru a trece Constitutia, promitand aliatilor postul cel mare, de presedinte, iar apoi sa dai tot tu… presedintele.

Sursa: www.ziare.com

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page