EvenimentJudet

Omagiu adus Prof. univ. Dr. Dr. H.c. Constantin VASILICĂ – ,,O viață trăită pentru școală, știință și semeni” – FOTO&VIDEO

Dintre numeroasele valori pe care județul Botoșani le-a dat lumii întregi, Prof. univ. Dr. Dr. H.c. Constantin VASILICĂ a fost și rămâne un reper pentru învățământul superior agronomic românesc pe care l-a slujit, cu dăruire, timp de peste 6 decenii.

Personalitate de prim rang a vieții academice și agronomice românești, neobosit dascăl și cercetător cu largă recunoaștere internațională în domeniul pe care l-a slujit toata viața, fitotehnia, Constantin Vasilică a realizat peste 132 de lucrări ştiinţifice  și a fost onorat cu zeci de premii și titluri de înaltă valoare. Și-a consolidat cunoștințele urmând stagii de specializări și documentări în Paris, Praga și Leipzig și a fost membru în Societăți Științifice și Culturale din țară și din străinătate,

Între altele, în anul 1995, a primit Medalia Gisevius conferința de Universitatea ”Justus Liebig” din Germania, pentru activitatea științifică în domeniul fitotehniei, iar pe 26 iulie 2007 a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară București.

A fost un dascăl adevărat, aşa cum şi-a propus la debutul în carieră, a cărui crez poate fi definit foarte simplu “o viaţă trăită pentru şcoală, ştiinţă şi semeni”. Fiu de țărani răzeși, profesorul i-a încurajat mai ales pe studenții de la țară. Și când a fost la catedră, dar și după moartea sa.

A lăsat un testament prin care, în fiecare an, un student de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Iași, cel care are cele mai bune rezultate, să primească o bursă de 1.000 de euro din moștenirea pe care el a lasat-o instituției. Scopul este acela de a-i ajuta pe studenții care au probleme financiare, dar care se străduiesc să învețe și au rezultate foarte bune la cursuri.

“Activitatea dumnealui a marcat dezvoltarea Facultății de Agricultură din Iași și a Universității noastre timp de peste 5 decenii. Nu știu cărui capitol din viața dumnealui să dau prioritate: activitățíi didactice, activitățíi de cercetare, activității de învățare, de predare a cunoștințelor către studenți, grija față de cei care veneau din mediul rural sau din medii devaforizate, cu dificultăți, relații internaționale și toată activitatea desfășurată pentru a face cunoscută Facultatea de Agricultură peste hotare. Toate acestea sunt parte a unei vieți foarte interesante și expresia unei personalități deosebite. Noi purtăm un respect deosebit memoriei  Prof. univ. Dr. Constantin VASILICĂ.  În ultimii 3 ani, un student, cel mai bun, primește bursa care poartă numele  său, în memoria sa și ca un omagiu grijii pe care a avut-o întotdeauna pentru  studenții  care au vrut să învețe, pentru studenții care au avut rezultate deosebite”  a spus prof. univ. dr. ing. Gerard Jităreanu,  rectorul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară Iași.

Și-a iubit satul natal Tudora, iar comunitatea i-a întors gestul conferindu-i titlul de cetățean de onoare, titlu cu care l-a onorat și municipiul Botoșani. În memoria a, comuna Tudora și Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară “Ion Ionescu de la Brad” din Iași, împreună cu Academia de Științe Agricole și Silvice “Gheorghe Ionescu Șișești” din Iași au organizat, sâmbătă, 15 mai, un Simpozion Internațional în care a fost evocată viața și personalitatea Prof. univ. Dr. Dr. H.c. Constantin VASILICĂ.

La manifestare au participat autorități locale, primarul Constantin Cucoreanu,  senatorul Costel Șoptică, prefectul Dan Nechifor, inspectorul școlar general adjunct  Alexandrina Macovei, primarii comunelor M. Eminescu și Vorona, dr. Anton Pîvu, membru al familiei profesorului Constantin Vasilică, zeci de cercetători, profesori, oameni de știință și din educație, atât din țară cât și din Republic Moldova, între care și fostul ministru al agriculturii, Valeriu Tabără, președintele Academiei de Științe Agricole și Silvice ASA:

“Este greu de definit tot meritul domniei sale, ceea ce a lăsat după dânsul. Peste 60 de ani a contribuit, într-o formă sau alta, la educație, la formarea de generații, la formarea unor concepte despre ceea ce înseamnă agricultura modernă. Formator excepțional de generații tinere de specialiști, nu numai că le-a format, dar le-a și asistat în dezvoltare. După 1990 a fost unul dintre consilierii nr.1 pentru mulți dintre marii agronomi care au construit exploatații agricole extreme de rentabile și chiar ca model. Dacă stațiunea Secuieni mai există astăzi, i se datorează și dânsului. Eu am învățat din cursurile ale, l-am cunoscut înainte de a-l cunoaște. Și ca ministru, mi-a devenit nu numai sfătuitor, dar și confident pe anumite probleme pentru că era ultimul și cel mai de încredere om la care apelam. A  devenit aproape acel om de nedespărțit într-o echipă atunci când căutam soluțiile cele mai bune. Profesorul avea aceste soluții, se pricepea la oameni, cunoștea firea oamenilor și modul de abordare.

Iar bursa se constituie într-un mare exemplu pentru ceea ce au însemnat profesorii români și marii oameni de cultură a României.  Este un mert colosal să institui o bursă, cu o astfel de valoare nu chiar mică, într-o zonă în care studenții  provin nu întotdeauna din familiile cele mai avute și cu o stare bună. Este un exemplu pentru o mare parte dintre noi, profesorii, că am putea să dăm noi, să stimulăm, să fim un exemplu și din acest punct de vedere. Nu e vorba de banii respectivi ci de faptul că ești în stare să vezi mai departe de propria ogradă.” declară Valeriu Tabără.

Tot sâmbătă, în prezența oaspeților de seamă, cărora li s-au adăugat președintele Consiliului Județean Botoșani, Doina Federovici și consilierul județean Constantin Pătrăuceanu,  a fost dezvelit și bustul ridicat în memoria sa în curtea fostei Primării, o copie a celui existent în fața Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară Iași.

Evenimentul a fost marcat printr-un Tedeum oficiat de un sobor de preoți, în frunte cu preotul protopop Petru Fercal.

Omagierea a fost urmată de un moment artistic susținut de Ansamblul Folcloric “Tudoreanca” al Căminului Cultural , Ansamblul “Stejărelul” și Fanfara Tudora.

Ziua s-a încheiat cu o vizită la casa părintească a prof. univ.dr.ing Constantin Vasilică.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page