Important

OBICEIURI | Dragobetele este sarbatorit pe 24 februarie, fiind simbolul iubirii si inceputului de primavara

Dragobetele este sarbatorit pe 24 februarie, fiind simbolul iubirii si inceputului de primavara. Varianta romaneasca a Valentine’s Day are bine inradacinate traditii si obiceiuri pentru baieti si fete, care sa le poarte noroc in dragoste si in casatorie.

Daca ati sarbatorit Ziua Indragostitilor in varianta americana, n-ar fi rau sa incercati si varianta romaneasca. Pe 24 februarie se iubeste in stilul dulce romanesc, iar tu poti fi jumatatea care sa faca fericita cealalta jumatate. Pe 24 februarie apar primele semne ca vine primavara, ca natura revine la viata si odata cu natura si noi, oamenii.

Traditii si obiceiuri de Dragobete

Pe vremuri, Dragobetele era ziua cand fetele si baietii se imbracau in haine de sarbatoare si, daca timpul era frumos, porneau in grupuri prin lunci si paduri, cantand si cautand primele flori de primavara. Fetele strangeau in aceasta zi ghiocei, viorele si tamaioase, pe care le puneau la icoane, pentru a le pastra pana la Sanziene, cand le aruncau in apele curgatoare.

Este obligatoriu ca in ziua de Dragobete barbatii sa nu se certe cu persoanele de sex feminin. Altfel spus, barbatii nu au voie sa-si necajeasca jumatatea.

De obicei, fetele si baietii, se adunau mai multi la o casa, pentru a-si “face de Dragobete”, fiind convinsi ca, in felul acesta, vor fi indragostiti intregul an. Aceasta intalnire se transforma, adesea, intr-o adevarata petrecere, cu mancare si bautura, potrivit crestinortodox.ro. De multe ori baietii mergeau in satele vecine, chiuind si cantand peste dealuri, pentru a participa acolo la sarbatoarea Dragobetelui. Era o sarbatoare a grupurilor de tineri care ieseau din sat la padure, faceau o hora, se sarutau si se imbratisau.

Dragobetele este sarbatorit la Panciu

Panciu este un oras plin de istorie si de traditie. Aici s-au pastrat vii si traditiile legate de venirea primaverii.

Cu ocazia sarbatoririi Dragobetelui puteti merge la Panciu pentru a lua parte la manifestarile care vorbesc despre o traditie veche de sute de ani – Dragobetele.

Veniti la Casa de Cultura din Orasul Panciu pe data de 24 februarie, ora 18.00, pentru a lua parte la un spectacol concurs intitulat “Dragobetele -Simbolul dragostei la romani”.

Spectacolul este gandit si realizat de catre tinerii din oras si vorbeste despre dragoste si venirea primaverii, asa cum este ea reprezentata in traditia locala a comunitatii din Panciu.

“Dragobete, simbolul inceputului de primavara si al dragostei la romani” este un eveniment organizat in cadrul proiectului „Traditie si Spiritualitate panceana” – proiect pentru promovarea obiectivelor turistice cu valoare identitara din Orasul Panciu, Judetul Vrancea.

Sursa foto: panciuturistic.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page