NATIONAL

Noi reguli pentru obținerea permisului de conducere

De la începutul anului 2024, cei interesați să se înscrie la școala de șoferi și să obțină permisul de conducere trebuie să țină cont de un set de reguli noi care urmează să fie implementate.

Ai nevoie de permis de conducere? Permisul de conducere este subiectul unui nou proiect de lege, aflat în faza de vot final în Parlamentul României, care aduce modificări semnificative în întregul proces de obținere a acestuia.

Timpul în care poți să obții permisul de conducere, limitat

Un aspect semnificativ al acestui proiect de lege se concentrează asupra restricționării perioadei de timp necesare pentru a obține permisul de conducere.

Actualmente, candidații sunt obligați să parcurgă în întregime programul școlii de șoferi, care implică atât partea teoretică, cât și cea practică, înainte de a putea susține proba teoretică.

Candidații vor avea posibilitatea de a susține proba teoretică imediat după finalizarea instruirii teoretice. Fără a mai fi nevoie să completeze întregul program de pregătire practică în prealabil.

Acest lucru înseamnă că pot începe orele de conducere după ce au susținut examenul teoretic.

Această modificare va oferi candidaților oportunitatea de a-și dedica mai mult timp pregătirii pentru proba practică. Mai mult, va scurta intervalul dintre cele două probe de examen.

Schimbări în ceea ce privește locul în care are loc proba teoretică

Printre modificările semnificative propuse, se distinge o schimbare notabilă în ceea ce privește locul unde poate avea loc proba teoretică a examenului.

Conform regulilor actuale din Codul Rutier, proba teoretică trebuie susținută în locul de domiciliu sau reședință a solicitantului.

Cu toate acestea, noul proiect de lege le va da condidaților opțiunea de a alege unde să susțină examenul. Viitorii șoferi vor avea posibilitatea să susțină proba teoretică a examenului în oricare locație din țară. Atenție, nu e inclusă proba practică.

Module de pregătire teoretică și practică pentru obținere permis de conducere

O altă modificare semnificativă propusă în acest proiect de lege constă în introducerea unor module de pregătire atât teoretică, cât și practică.

Aceste module vor fi recunoscute reciproc de către unitățile autorizate în acest domeniu. Ceea ce va permite școlilor de șoferi să recunoască cursurile parcurse de candidați la alte școli similare.

Această schimbare are ca scop simplificarea procesului de pregătire. Precum și oferirea candidaților de mai multe opțiuni pentru a-și alege școala de șoferi și pentru a finaliza pregătirea într-un mod mai flexibil.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page