Important

Ne va creste factura la gaze, din cauza gerului?

Consumul de gaze a atins un nivel record, din cauza gerului, iar importurile s-au triplat, fapt ce va conduce la scumpirea energiei termice.

In ultimele doua zile s-au inregistrat temperaturi extrem de mici, ceea ce a determinat autoritatile sa ia masuri drastice.

Meteorologii au emis, luni, o avertizare cod portocaliu de ger, valabila pana vineri, pentru Moldova, Muntenia, Oltenia, Transilvania, Maramures si Dobrogea, deoarece temperaturile minime vor fi, in general, intre – 27 si – 17 grade.

“Din cauza conditiilor meteo nefavorabile, in ultimele zile, consumul zilnic a crescut la 22 milioane m3, fata de un nivel de 17 milioane m3, care este atins in mod normal in aceasta perioada a anului. Astfel, avansul a fost de 30%”, au declarat oficialii GDF Suez, pentru Ziare.com.

De asemenea, importurile zilnice de gaze naturale au crescut, in medie, in perioada 23-31 ianuarie, de la 3 milioane m3, la 11 milioane m3, cifra care reprezinta peste 60% din totalul cantitatilor zilnice de gaze importate la nivel national, conform companiei citate.

Pentru ca sa fie acoperit necesarul de energie termica al populatiei, cantitatile zilnice de gaze naturale preluate din import au fost triplate.

Astfel, cantitatea inmagazinata a fost de 8,93 TWh, fata de 8,46 TWh, cat este nivelul normal.

Insa toate aceste masuri de urgenta vor afecta populatia, pretul gazului urmand sa creasca in perioada urmatoare.

“Orice val de frig presupune o crestere a consumului si, implicit, a valorii facturilor la incalzire”, au precizat oficialii GDF Suez.

In schimb, proprietarii de centrale termice vor suporta costuri mai mici decat cei bransati la un sistem centralizat.

“Intr-un fel, efectele temperaturilor scazute sunt aceleasi si la centrale, ca in cazul apartamentelor bransate la sistemul centralizat. In conditiile in care temperaturile exterioare sunt scazute, reactia este aceeasi: utilizarea radiatoarelor pentru o perioada mai lunga si la o temperatura mai mare. Diferenta apare in cazul costurilor: costul unei gigacalorii produsa de o centrala termica (aproximativ 150 lei) este cu 50% mai mic decat al celei produsa in sistem centralizat (peste 300 lei)”, a mentionat directorul de vanzari al Ariston Thermo Romania, Catalin Draguleanu, pentru Ziare.com.

Daca temperaturile extreme vor persista mai mult timp, exista riscul instaurarii situatiei de urgenta.

Draguleanu a specificat ca cea mai mare parte din ponderea gazelor livrate populatiei sunt din productie interna si, implicit, cu un cost de productie mai mic decat cele de import.

“Facand abstractie de pretul de productie, pretul gazelor catre clientul final este reglementat, iar procesul de liberalizare va decurge treptat in urmatorii ani, conform unor acoduri semnate cu reprezentatii FMI”, a explicat acesta.

El a mai afirmat ca, in ciuda conditilor meteo, vanzarile de centrale termice au crescut fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page