Stiri

NATIONAL | Unde sunt miliardele lipsă din vistieria Guvernului

Autorităţile dau vina pe bănci pentru încasările mai mici din bugetul de stat dar ignoră efectele majorării accizelor asupra evaziunii fiscale. Până la urmă, Guvernul trage ponoasele execesului de optimism în proiecţia veniturilor într-un an cu cheltuieli crescute de personal.

Potrivit premierului Victor Ponta, lipsesc 3,8 miliarde lei la apel şi este nevoie de o nouă rectificare bugetară prin care să se taie din banii ministerelor. Surse oficiale citate de Mediafax pomeneau de o gaură mai mare, de 6 miliarde lei în veniturile bugetare de la începutul anului, dar probabil că şeful Guvernului a inclus în calculele sale şi sumele tăiate deja în prima rectificare bugetară de la mijlocul anului. Cum s-a ajuns aici?

“La accize şi la TVA lucrurile merg destul de bine, însă la impozitul pe profit a fost prognozat un impozit pe profit din partea sistemului bancar, care nu s-a mai realizat pentru că, ştiţi bine, s-au schimbat reglementările, dar şi din partea altor firme, foarte multe intrate în insolvenţă, unele pe bună dreptate intrate în insolvenţă, altele intrate în insolvenţă ca să nu plătească taxe” explica sâmbătă Ponta.

Premierul nu pomeneşte nimic însă de ponderi. Încasările din impozitul pe profit prognozate în 2013 au fost de 11,7 miliarde lei (11,2 miliarde find încasările din impozitarea profiturilor agenţilor economici), cu doar 0,45 miliarde încasări din profitul băncilor. Asta în timp ce veniturile din acize au fost gândite la 20,8 miliarde iar cele din TVA la 52,9 miliarde lei. Punând la socoteală şi profitul fixat BNR (1 miliarde lei, deci 160 milioane lei pentru stat din impozitarea sa) şi nebifat de instituţie, găsirea acarului Păun în sfera profitului lipsă la bănci şi BNR e mai greu de înghiţit. Ţinta fixată însă din start (+11% creştere a încasărilor din impozitul pe profit şi venit) a fost însă nerealistă. Doar încasările din impozitul pe venit au reuşit să ţină oarecum pasul (+7,9% la 9 luni) încurajate de creşterile de salarii la bugetari în timp ce încasările din impozitul pe profit chiar au scăzut uşor.

Veniturile din accize au fost proiectate să crească cu 8,6% faţă de 2012 iar rezultatele la 9 luni (avans cu 2,8% faţă de perioada similară a anului trecut) reflectă un fenomen simplu: când ai majorări de taxe-s-au majorat accizele la alcool, ţigări, bere-încasările s-ar putea să nu reflecte proporţional asta din cauza tentaţiilor evazioniste. Aici reorganizarea ANAF poate reprezenta o explicaţie, funcţionarii Fiscului cu gândul la soarta propriilor scaune fiind mai puţin preocupaţi de evazionişti. Faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, veniturile din TVA au avansat cu 4,1%, în condiţiile în care încasările au crescut cu 4,2% iar rambursările de taxă au fost cu 5,5% mai mari (asta e efectul exporturilor în creştere). Un pas înapoi pentru încasările din TVA îl va reprezenta probabil scăderea taxei pentru produsele de panificaţie în a doua parte a anului, în condiţiile în care reducerea evaziunii (estimată în septembrie la 10% de patronatul din industrie)este un proces gradual care îşi va face simţite efectele pe parcurs. Din păcate, proiectul reducerii TVA la carne este pus în pericol de ultimele rezultate bugetare.

“Impozitul pe profitul băncilor n-a reprezentat nici în 2008 mai mult de 200 milioane euro, nu asta e cauza scăderii încasărilor la buget. Eu m-as uita mai degrabă spre ANAF, procesul de reorganizare derulat printr-un proiect cu Banca Mondială a paralizat instituţia. Se vede asta din încasările modeste din accize în condiţiile în care nivelul acestora la alcool, ţigări a crescut semnificativ” subliniază analistul Ionel Blănculescu.

Ce se va întâmpla în 2014?

Prima ipoteză “de lucru” a fost creşterea cotei unice cu 4% şi scăderea TVA cu 2%. Au urmat apoi dezminţiri oficiale şi promisiunea că se va încerca aplicarea “clauzei de investiţii” (cofinanţările proiectelor din fonduri UE nu vor mai intra în calculul deficitului), conform unei propuneri la nivel european. Dar dacă acest proiect nu este aprobat? Mai ales că din 2014 nu vom mai conta pe veniturile din vânzarea de licenţe telecom (1,8 miliarde lei în 2013). Pe unde scoate bugetul cămaşa?

Sursa: romanialibera.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page