Stiri

NATIONAL | Slujbă de înmormântare condiţionată de plata unei taxe de 1.300 de lei

O anchetă internă este în desfăşurare în cadrul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. Subiect este preotul paroh din localitatea ieşeană Păun, despre care enoriaşii spun că refuză să oficieze servicii religioase pentru credincioşii care nu sunt cu plata la zi la Biserică.

Inspectorii de la Mitropolia Moldovei au ajuns în satul Păun, comuna Bârnova, după ce un enoriaş l-a reclamat pe preotul paroh în urmă cu câteva săptămâni.

„Părintele mi-a spus aşa: nu plăteşti taxa de 13 milioane (n.r. – 1.300 RON), nu va fi înmormântat. Pentru care el nu a venit la înmormântare pentru că nu i-am dat suma de bani”, povesteşte enoriaşul care l-a reclamat pe preot, pe digi 24 Iaşi.

Acesta a fost nevoit să cheme pentru slujba de înmormântare a tatălui său, decedat la vârsta de 90 de ani, un preot dintr-o localitate învecinată, Schitu Duca. Reclamantul este revoltat şi pentru că el consideră că plata taxei anuale către Biserică, invocată de preot, este benevolă.

Preotul paroh, care a refuzat să dea declaraţii, solicită o taxă anuală de 100 de lei pentru fiecare familie de enoriaşi. Săteanul reclamant ar fi avut de plătit 1.300 de lei, care reprezintă taxa retroactivă pentru ultimii 13 ani.

Potrivit sătenilor, cazul ajuns acum în atenţia Mitropoliei nu este izolat, incidente asemănătoare petrecându-se şi în trecut. O parte dintre localnici îl acuză pe preot, pe numele său Mihai Ciornovalîc, că nu vine în casele bătrânilor pentru a-i spovedi sau împărtăşi. În schimb, le aminteşte cu fiecare prilej că trebuie să sprijine Biserica cu bani.

Oficialii Mitropoliei au trimis până acum în sat mai mulţi inspectori, dar spun că o decizie oficială în acest caz va fi luată peste aproximativ o lună. “Statutul Bisericii Ortodoxe Române prevede ca această taxă să rămână benevolă. Dacă un enoriaşi nu plăteşte contribuţia la Biserică, nu rămâne decât o problemă de bun-simţ. Preotul, şi faţă de aceşti oameni, trebuie să se comporte ca atare, este obligat să săvârşească toate aceste servicii chiar şi celor care nu doresc să ajute Biserica”, a explicat Marian Timofte, consilier administrativ bisericesc, unul dintre oficialii Mitropoliei trimişi la Păun.

sursa: adevarul.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page