Important

NATIONAL | Salariile bugetarilor vor fi majorate in iunie

Liderii coalitiei au decis, luni, ca salariile bugetarilor sa fie majorate incepand cu luna iunie, urmand ca Guvernul sa analizeze procentul cu care se va face majorarea, a declarat liderul deputatilor PDL, Mircea Toader, citat de agentia de presa Mediafax.

Potrivit Mediafax, Toader a spus ca membrii coalitiei au sustinut de la inceput aceasta majorare, iar premierul are cuprins in programul sau de guvernare, la punctul 1, cresterea salariilor.

Totodata, Mircea Toader a aratat ca Guvernul urmeaza sa calculeze si sa gaseasca solutii pentru majorarea salariilor.

Problema referitoare la cresterea salariilor bugetarilor a fost abordata de Traian Basescu in discursul sustinut in fata Camerelor reunite ale Parlamentului, cand a precizat ca reintregirea salariilor reprezinta o datorie atat a presedintelui Romaniei, cat si a parlamentarilor.

“Cred ca este o datorie a mea si a dumneavoastra sa gandim si sa gasim soluţii pentru ca, undeva in jurul datei de 1 iunie, sa reintregim salariile bugetarilor, chiar daca in luna ianuarie am avut un excedent faţa de veniturile planificate in buget, in luna februarie am avut un minus de doua ori mai mare decat excedentul din ianuarie, si, probabil, si in martie vom avea un minus de venituri in bugetul de stat, dar el se datoreaza conjuctural situaţiei meteorologice din luna februarie”, a spus Traian Basescu.

De asemenea, presedintele Romaniei a vorbit despre salariile bugetarilor si in cadrul emisiunii “Dupa 20 de ani”, de la PRO TV, sustinand ca declaratia privind revenirea salariilor la nivelul anterior taierilor nu a fost facuta din populsim, ci deoarece s-au indeplinit conditiile stabilite, transmite Mediafax.

Traian Basescu a prezentat si argumente in sprijinul revenirii la nivelul salarial anterior: “Am atins 7%, de fapt, cu acuratete 6,94%, la sfarsitul anului trecut. Deci conditiile de revenire s-au indeplinit la 31 decembrie. In numele prudentei, si Guvernul Boc si Guvernul Ungureanu au zis: «Discutam dupa primul trimestru, sa vedem ce se intampla». Dar parametrii conveniti cu fondul s-au atins”.

Presedintele a aratat ca, potrivit datelor Ministerului Finantelor, numarul salariatilor in sectorul public era, in aprilie 2009, de 1.396.129, iar in ianuarie anul acesta de 1.196.067. El a mai explicat ca, in 2009, “anvelopa salariala, totalul salariilor era 9,6 din PIB, iar obiectivul pentru 2014 era sa ajungem la 7% din PIB”, informeaza agentia de presa.

Dupa reducerea salariilor cu 25% in iulie 2010, bugetarii au primit anul trecut o majorare salariala cu 15%, iar pentru refacerea completa a veniturilor initiale ar urma sa mai beneficieze de o crestere cu circa 16%, mai precizeaza Mediafax.

Sursa: Mediafax

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page