Stiri

NATIONAL | FENOMENUL IZVOARELE. După cutremurul nr. 78, sătenii oscilează între seismologul de la Bucureşti, care „linişteşte populaţia” la căminul cultural, şi popa Casian

Localnicii dintr-o comună din Galaţi sunt terorizaţi de zece zile din cauza unor cutremure repetate. Primarul afirmă, citându-i pe premierul Ponta şi pe seismologi, că cele 78 de cutremure care au avut loc până acum „sunt o premieră în România”. Parohul din localitate a chemat oamenii la rugăciune, iar autorităţile au decretat mobilizarea pentru o eventuală situaţie de urgenţă. Nimeni nu ştie însă care este cauza acestor cutremure în lanţ.

Un număr de 78 de cutremure au avut loc în ultimele 10 zile în satul Izvoarele, localitate situată în comuna Slobozia – Conachi, în partea de sud a judeţului Galaţi, în care trăiesc peste 1.000 de oameni. Localnicii sunt speriaţi de “fenomenele însoţite de zgomote”, care au loc chiar şi de câteva ori pe zi, când “pământul se ridică şi se aşează la loc”. Totodată, unele locuinţe au fost crăpate ca urmare a seismelor repetate. Nemulţumiţi că nimeni nu le oferă nicio explicaţie şi că autorităţile nu iau măsuri, mai mulţi localnici au încercat să blocheze joi drumul judeţean 255, care asigură legătura dintre satul Izvoarele şi DN 25. Unii dintre aceştia afirmă că de vină pentru producerea cutremurelor ar fi o exploatare petrolieră situată la aproximativ 10 kilometri de sat, în comuna Schela. Autorităţile şi specialiştii dau din umeri la plângerile lor.

INFP: Periodicitatea acestor cutremure este atipică. Şi la Timişoara se pot produce astfel de cutremure

De câteva zile, mai mulţi specialişti de la Institutul Naţional pentru Fizica Pământului (INFP) monitorizează situaţia din Izvoarele pentru a afla cauzele.

Întrebat despre seismele repetate de la Izvoarele, directorul INFP, prof. dr. Constantin Ionescu, a declarat pentru gândul că “segmentul acesta de cutremure este atipic”. Potrvit acestuia, în zona respectivă există o falie activă, denumită Sfântul Gheorghe, unde se produc seisme. La Izvoarele au mai avut loc cutremure într-un anumit interval şi în 2005, 2011 şi 2012. Anul trecut, într-o singură zi au avut loc mai multe cutremure, cel mai mare fiind de 3,7. Niciodată nu au fost însă atât de multe într-un timp atât de scurt.

Directorul INFP menţionează că şi în alte zone din România există anumite falii active, unde pot apărea cutremure similare celor din Galaţi. “La Galaţi este o zonă activă, la fel cum sunt şi în alte părţi ale României. De exemplu, zona Banatului până la graniţa cu Serbia este feliată în diverse zone active, iar la Timişoara se pot produce astfel de cutremure. Alte zone mai sunt în Campulung Muscel sau Sinaia. A mai fost un cutremur, ştiţi, şi la Giurgiu, la fel este neobişnuit. Şi în Dobrogea sunt nişte zone active. La Galaţi, însă, este totuşi neobişnuită periodicitatea lor”, afirmă prof. dr. Constantin Ionescu.

Cel mai mare cutremur înregistrat în zona Galaţi în anii anteriori a fost de 4,4. Între cele 78 de cutremure din ultimele 10 zile, cel mai mare s-a înregistrat în 30 septembrie, la ora 05:01, având o magnitudine de 3,9. „Noi înţelegem că populaţia şi lumea este speriată, însă aceste cutremure nu pot duce la prăbuşirea locuinţelor. Avem specialişti acolo, nu putem prognoza însă când se vor opri ele”, a precizat prof. dr. Constantin Ionescu pentru gândul.

Acesta dă, însă, asigurări că în Galaţi nu va avea loc un cutremur major. „Pentru noi, un cutremur major este cel care are pagube. Cutremure majore au fost cele din 1977, 1940. Cele din 1986 si 1991 nu le putem încadra în această categorie. Un cutremur de suprafaţă de 4,4, cum s-a înregistrat în Galaţi, nu poate produce pierderi materiale. Casele nu pot fi dărâmate la 4,4”, este de părere directorul INFP.

ISU: “Cam 30%” dintre casele din Izvoarele au fost crăpate

Cutremurele din Galaţi au ajuns şi în atenţia premierului Victor Ponta. El a declarat în cursul dimineţii de joi că, deocamdată, nu se pune problema evacuării localnicilor din Izvoarele şi că Prefectura şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă sunt pregătite „pentru orice fel de situaţie”.

“Este ceva cu totul şi cu totul nou, nu există un precedent în România”, a spus Ponta, adăugând că parlamentarii nu pot opri cutremurele.

În afară de cutremure şi de zgomotele pe care le însoţesc,  în fântânile gălăţenilor din Izvoarele nu există apă potabilă. În această situaţie, autorităţile au dispus distribuirea de apă potabilă îmbuteliată către populaţia afectată. “Ieri am dus un tir cu apă minerală, urmând să mai ducem unul mâine. Mai avem două cisterne, una de la ISU şi una de la Apă-Canal, prin care le ducem apă pentru animale”, a declarat pentru gândul col. Vasile Balaban, şeful ISU Galaţi.

Potrivit acestuia, “cam 30%” dintre casele din Izvoarele au fost crăpate “de la mişcarea frecventă a pământului”. “Crăpăturile diferă, însă creează un disconfort mare. Oamenii, pe bună dreptate, sunt panicaţi, vor să ştie şi ei care este cauza. Noi roşim şi roşim degeaba, că nu ştim ce să le spunem. Au fost montate nişte GPS-uri de către seismologi care să ne spună exact de unde vin mişcările şi ce se va întâmpla, sperăm să aflăm în 2-3 zile”, a adăugat acesta.

Galaţi, judeţul caselor din paiantă

Directorul INFP, prof. dr. Constantin Ionescu, afirmă că locuinţele din paiantă, precum sunt cele din comuna gălăţeană, sunt predispuse la crăpături şi dacă trec maşini de mare tonaj. „O basculantă de 16 tone poate produce efectul unui cutremur de 2,5 la asemenea case care nu au fundaţie şi centură, iar ele pot crăpa”, afirmă el.

Autorităţile din zonă susţin însă că prin Izvoarele nu trec frecvent basculante şi nici nu este un trafic intens. Mai mult, şeful ISU precizează că paianta este rezistentă la cutremure, nu însă şi la inundaţii. Izvoarele este una dintre localităţile afectate de inundaţii în urmă cu câteva săptămâni, zeci de locuinţe fiind afectate.

„La noi în judeţ baza la construcţii este paianta pentru că este un judeţ mai sărac. Spre bucurie, ele sunt cele mai rezistente la cutremure. Din păcate, paianta este cea mai păcătoasă la inundaţii. Se udă, se umflă şi toată structura de rezistenţă de pe pereţi apasă pe fundaţie şi cedează. De aceea am avut şi probleme în zonă cu inundaţiile. De abia am scăpat de ele şi acum ne omoară trepidaţiile care sunt zilnice”, afirmă col. Vasile Balaban, şeful ISU Galaţi.

O altă ipoteză lansată ar fi alunecările de teren, însă reprezentanţii ISU afirmă că în zona respectivă nu au mai avut loc de foarte mulţi ani alunecări de teren. Potrivit acestora, în zona Galaţiului nu sunt gaze de şist şi nici nu s-au făcut explorări în acest sens.

La acest moment nu se ia în calcul evacuarea gălăţenilor din Izvoarele.

„Prefectura şi ISU analizează această eventuală posibilitate de a evacua populaţia. Facem un inventar al spaţiilor posibile în care să meargă cei aproximatov 1.000 de cetăţeni afectaţi. Acum nu se impune însă evacuarea populaţiei”, a precizat pentru gândul Petrica Paţilea Crângan, purtator de cuvânt al Institutiei Prefectului.i.

În cazul în care se va ajunge la o astfel de situaţie, soluţiile ar fi, potrivit şefului ISU Galaţi, mutarea lor într-o sală de sport şi o şcoală din comuna Slobozia – Conachi, precum şi într-un bloc nelocuit de la Pechea. “Am solicitat să ne suplimenteze şi acele module, pentru că noi le-am folosit pe toate în urma inundaţiilor, în situaţia în care se va ajunge la o evacuare şi vom avea nevoie de ele”, a menţionat col. Vasile Balaban.

Seismolog, însărcinat să liniştească populaţia în fiecare zi la ora 17

La Izvoarele au ajuns joi şi reprezentanţi ai autorităţilor centrale. Primarul comunei Slobozia – Conachi, Ion Neculau, se declară “bucuros” că în urma vizitei a obţinut ceva: un seismolog care să liniştească oamenii.

“S-a hotărât, la solicitarea noastră, după ce am citit-o în ochii cetăţenilor, ca începând de mâine să fie un specialist de la Institutul de Fizică a Pământului, care să domicilieze în Izvoarele timp de zece zile. Va fi găzduit de cetăţenii din localitate, i se vor asigura şi mesele necesare. Dânsul, în fiecare zi, la ora 17, la căminul cultural din localitatea Izvoarele, va linişti populaţia spunând care sunt ultimele evenimente înregistrate de aparatele dumnealor”, a specificat pentru gândul primarul.

Potrivit acestuia, locuinţele construite în ultimii ani, din BCA sau cărămidă, nu au fost afectate de cutremure. “Între casele vechi există mai multe. Încă nu avem un inventar, iar acum îmi e că îi isterizăm mai mult pe oameni. Cine ne lasă să intrăm în casele lor, o facem. Să ştiţi că sunt însă alţii care au crăpături mai vechi, nu de la cutremure. Estimez că sunt zece case crăpate de la aceste cutremure”, afirmă el.

Referitor la exploatarea petrolieră situată la aproximativ 10 kilometri de sat, în comuna Schela, primarul Ion Neculau afirmă că “este posibil să aibă legătură” cu seismele din ultima vreme, menţionează imediat, însă, că nu se hazardează totuşi în astfel de afirmaţii.

Alexandru Pătruţi, fostul şef al Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM), a precizat, pentru gândul, că în zona Galaţi sunt exploatări de hidrocarburi de zeci de ani. “Să spunem, însă, că acestea sunt cauza, ar fi prematur”, menţionează el.

Geolog: Bârladul e prea departe

Şi Institutul Geologic al României a trimis doi specialişti la Galaţi pentru a lua mai multe date despre această situaţie. “În treacăt”, dr. Gabriel Bindea, şeful departamentului Geologie Regională şi Economică din cadrul IGR, afirmă că la baza cutremurelor din Galaţi ar putea fi cauze antropice sau naturale. “La cauze antropice pot intra petrol, gaze de şist. Dar, deocamdată, nu putem spune care sunt cauzele, este periculos să ne lansăm în astfel de speculaţii fără date certe. Mai mult, dacă ar fi să ne referim la explorările de lângă Bârlad, sunt prea depărtate şi nici măcar nu a început execuţia forajului de acolo”, a spus specialistul, pentru gândul.

Cele mai multe seisme au provenit de la o adâncime cuprinsă între 4 şi 7 grade, toate fiind însă catalogate de INFP drept cutremure de pământ.

“Pentru că datele preliminare ale celor de la Fizica Pământului indică nişte surse pe la 5-7 km, trebuie să le interpretăm foarte atent, pentru că nici cauze geofizice nu pot să fie. Nu e falia San Andreas acolo să creadă lumea că trebuie să părăsească casele şi să plece. Până nu se va face un punct de vedere documentat nu ne putem hazarda”, adaugă geologul.

Oamenii au fost chemaţi la acatist

În lipsa unor informaţii clare în privinţa cutremurelor care îi zgâlţâie şi a zgomotelor care îi sperie, localnicii din Izvoarele de îndreaptă către Dumnezeu. “Pentru mâine, le-am sugerat să ne întâlnim la biserică la ora 9. Vom face un Acatist, al Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, care se spune că este şi protectorul cutremurului. Acum suntem foarte agitaţi şi sunt îndreptăţiţi să fie aşa”, a declarat pentru gândul preotul George Casian, parohul din Izvoarele.

Sursa: www.gandul.info

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page