ECONOMIC

Ministrul Muncii spune că se schimbă formula de calcul a pensiilor

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat că se schimbă formula de calcul a pensiilor începând cu ianuarie 2023. Astfel, toate pensiile vor fi recalculate, iar impactul va fi unul major asupra sistemului de pensii din România.

Ministru Muncii, Marius Budăi, a anunţat că scopul acestor noi formule de calcul au rolul de a elimina toate inechitățile din sistemul de pensii

„Noi de-a lungul timpului am avut în legea 127, trei acte normative de bază, toate care au prevăzut pensii, că au fost trei a fost bine, dar au intervenit multiple și au făcut să crească inechitățile. Unele din ele vin din intervenția de la aceste acte, al doilea lucru ieșirea în date diferite la pensie în urma acelor intervenții a adus o altă inechitate în ceea ce privește stagiile de cotizare între femei si bărbați”, a spus ministrul Muncii.

Marius Budăi, despre neregulile găsite la calcularea pensiilor

Marius Budăi a declarat că formula de calcul a pensiilor este bună, dar au fost descoperite niște nereguli care trebuie îndreptate şi doreşte să le aducă pe o linie corectă şi reală.

„Formula este una bună, dar avem niște lucruri de îndreptat. Am descoperit câteva aspecte și le vom îndrepta, nu pot să pun mana și să spun că e mare, toate aduc frustrare, pentru că regula de contributivitate spune așa, la contribuții egale, pensii egale.

Nu știu dacă v-am mai spus sau vă spun acum în premiera, când s-a făcut transferul contribuției de la angajator la angajat s-a majorat brutul, ca să nu fie aceasta inechitate. Cei care au deținut calitatea de ministru, dacă studiau legea, erau profesioniști, ar fi avut de făcut un lucru simplu, matematic, este o formula care stabilește indicele de corecție.

Nu aveai decât de ponderat formula cu procentul transferat de contribuție de la angajat și rămânea în aceeași linie, corecta și reală. Anticipez și spun că legea va genera un impact. Știți bine că impactul nu va fi unul mic, există posibilitatea să fie o aplicare, trebuie să avem o aplicare graduală, trebuie să avem tot sistemul pus bine la punct, astfel încât când vom avea calculul cu comisia, să aplicam decizia”, a explicat Marius Budăi.

Românii care vor fi afectați de noua formulă de calcul

Marius Budăi a recunoscut faptul că multe pensii vor fi afectate de noua formulă de calcul a pensiilor, printre acestea sunt pensiile militarilor, ale magistraţilor, diplomaţilor, personalului de la Curtea de Conturi sau ale funcționarilor publici.

„Sunt cei care sunt cuprinși în cele 6 legi menționate în PNRR și în solicitarea Comisiei Europene asupra pensiilor militare. Vorbim aici de cele 2 legi din justiție și anume de statutul magistraților și de statutul personalului auxiliar din instanțele de judecată. Vorbim de diplomați, de personal al Curții de Conturi, vorbim de funcționarii publici, parlamentari și de personalul navigant și, bineînțeles militarii. Noi vorbim de un calcul.

Principiul de bază este cel anunțat, și anume să nu mai depășească nici pensie, salariu. Vorbim într-adevăr de calcul fără a produce retroactivitate și fără a fi afectată partea de contributivitate. Cu precizarea că nu vorbim de sistemul public de pensii. Și da, pentru cei care depășesc cu pensia dumnealor valoarea netă a veniturilor, va fi o recalculare și vor intra în plată cu noul cuantum pe viitor”, a mai spus ministrul Budăi la RTV.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page