Local

Mii de credincioși au luat apă sfințită la slujba de BOBOTEAZĂ, săvârșită în bisericile din municipiul Botoșani – FOTO&VIDEO

Mii de botoșăneni au participat încă de dimineață la Slujba din ziua Bobotezei, la toate bisericile din ora. Potrivit rânduielii, aproape de sfârșitul Sfintei Liturghii, preoții au ieșit în fața lăcașurilor de cult, unde a avut loc momentul sfințirii mari apei. Și la Biserica Sfânta Cuvioasă Parascheva de pe Pietonalul Unirii, credincioșii au înfruntat lapovița pentru a participa la slujba unică în an.

Sfinţirea mare a apei din ziua de 6 ianuarie aminteşte de momentul Botezului Domnului de către Sfântul Ioan în Iordan. În casele credincioşilor agheasma se păstrează în vase curate, în care se pune de obicei un fir de busuioc. Credincioşii vor gusta din Agheasma Mare în fiecare dimineaţă, pe nemâncate, până pe 14 ianuarie inclusiv.

„Sărbătoarea de astăzi are o semnificație deosebit de importantă, pentru că, pentru prima dată în Noul Testament, se arată Sfânta Treime. De aceea, se mai numește și Teofania. În Iordan, se botează fiul lui Dumnezeu, Iisus Hristos, glasul Tatălui ceresc mărturisește „Acesta este fiul Meu iubit, întru care am binevoit”, iar Duhul Sfânt se pogoară asupra Sa, sub chipul porumbelului. Acest botez a fost pregătit de Sfântul Ioan Botezătorul, care boteza la Iordan cu botezul pocăinței și le spune celor care ascultau: Vine după mine altul, care este mai puternic decât mine, căruia eu nu sunt vrednic să-i dezleg învățătura. Acela vă va boteza cu Duhul Sfânt.

E bine să facem o distincție clară între botezul lui Ioan și botezul creștin, care se va inaugura la cincizecime. Așadar, este un singur botez, așa cum mărturisește Sfântul Apostol Pavel, care spune: este un singur Domn, o credință și un botez Este un singur botez. Când Hristos se botează în Iordan, apele se sfințesc. Astăzi se sfințește Agheasma Mare, care are putere de iertare a păcatelor, de curățire de întinare a sufletului și a trupului. Sfătuim bunii noștri credincioși să o ia timp de nouă zile dimineața, împreună cu rugăciunea, ca în felul acesta să ne curățim de tot ceea ce este rău, de tot ce ne afectează sănătatea sufletească și trupească, iar Noul An să fie unul al mântuirii, al bucuriei și al sănătății”, a spus preotul Grigore Diaconu.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button