Local

Medicul endocrinolog, Carmen Moldovan: Procesele autoimune tiroidine apar la persoanele cu predispoziție genetică, asupra cărora factorii endogeni și de mediu perturbă toleranța imună

Secția endocrinologie a Spitalului Județean ”Mavromati” Botoșani a decis și deschiderea celui de-al treilea cabinet de endocrinologie, din cauza numărului mare de pacienți.

Medicul endocrinolog, Carmen Moldovan, spune că pacienții se prezintă cel mai frecvent la cabinet pentru afecțiuni tiroidiene, unde incidența este în creștere.

Este incidență mare și constatăm o creștere a proceselor autoimune tiroidiene cu incidență de 15-20% la femei și 3-5 % la bărbatul tânăr. Aceste afecțiuni pot evolua cu dereglări ale funcției tiroidiene sau fără modificări. Procesele autoimune tiroidine apar la persoanele cu predispoziție genetică, asupra cărora factorii endogeni și de mediu perturbă toleranța imună. Dintre factorii care pot să inducă declanșarea unei boli autoimune tiroidiene sunt cunoscuți precum excesul de iod, modificări ale microbiotei intestinale, expunerea la radiații, iradierea externă care poate fi efectuată pentru alte afecțiuni. Implicate în declanșarea proceselor autoimune pot fi și unele medicamente pentru tratamentul altor afecțiuni”, a declarat Carmen Moldovan.

Odată cu înaintarea în vârstă la bolile autoimune tiroidiene se mai adaugă o creștere a incidenței nodulilor tiroidieni.

”Pacienții încep să vină pentru prezența unor noduli, unici sau multipli. incidența acestor nodul este în creștere, respectiv 30% la femei și 27% la bărbați, dacă diagnosticul este stabilit prin examen clinic. Dacă diagnosticul este stabilit și prin investigație, incidența poată să crească până la 60%. Deși prevalența cancerului tiroidian este crescută, doar 8% dintre acești noduli pe care îi găsim la pacienți sunt maligni, a adăugat medicul Carmen Moldovan.

O adresabilitate crescută este și pentru osteoporoză. Medicul botoșănean a declarat că osteoporoza reprezintă o problemă de sănătate publică. Secția de endocrinologie a fost dotată cu aparatură ultramodernă pentru depistarea acestor boli.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page