International

MAE recomandă cetățenilor români evitarea oricărei deplasări în Ucraina

MAE recomandă cetățenilor români evitarea oricărei deplasări în Ucraina, iar celor care se află în Ucraina să ia în considerare părăsirea teritoriului acestui stat cât mai curând.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români evitarea oricărei deplasări în Ucraina, în contextul evoluţiilor de securitate din proximitatea Ucrainei. MAE mai recomandă cetăţenilor romîni să ia în considerare părăsirea teritoriului acestui stat cât mai curând. Nivelul de alertă este portocaliu.

Totodată, MAE recomandă evitarea deplasărilor în Peninsula Crimeea şi în zona de est a Ucrainei, respectiv în regiunile Doneţk şi Lugansk, precum şi în zona de frontieră a Ucrainei cu Federaţia Rusă şi Belarus

„MAE recomandă puternic cetățenilor români evitarea oricărei deplasări în Ucraina, manifestarea unei atenții deosebite și, de asemenea, recomandă să ia în considerare părăsirea teritoriului acestui stat cât mai curând.

Totodată, MAE continuă să recomande ferm evitarea deplasărilor în Peninsula Crimeea și în zona de est a Ucrainei, respectiv în regiunile Doneţk și Lugansk, precum și în zona de frontieră a Ucrainei cu Federația Rusă și Belarus, reamintind că situația de securitate se menține tensionată și fluidă.

În egală măsură, MAE sfătuiește cetățenii români, inclusiv reprezentanții mass-media, să fie vigilenți, să evite aglomerările mari de oameni, să se informeze permanent din surse sigure și să-și ajusteze prompt planurile de călătorie, în funcție de situația de securitate din zonă. De asemenea, MAE recomandă cetățenilor români care se află în Ucraina să manifeste atenție sporită și să respecte reglementările stabilite de autoritățile ucrainene”, a transmis MAE.

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români, care se află pe teritoriul Ucrainei, asupra faptului că autorităţile ucrainene au înştiinţat cu privire la întreruperea operaţiunilor de trecere a frontierei de stat ucraineano-ruse, după cum urmează:

pentru circulația rutieră – „Uspenka – Matveev Kurgan”, „Novoazovsk – Veselo-Voznesenka”;
pentru circulația feroviară – „Kvashine – Uspenka”;
pentru cursele aeriene – „Doneţk”, „Lugansk”;
punctul de circulația feroviară „Ilovaisk”.

În consecinţă, din punct de vedere al Serviciului frontierei de stat a Ucrainei, pentru trecerea frontierei de stat, se consideră închise următoarele puncte de trecere:

  • din 5 iunie 2014, pentru circulația rutieră – Dolzhanskii, Marinivka, Chervonopartizansk şi pentru circulația feroviară – Cervona Moghila;
  • din 23 iunie 2014, pentru circulația rutieră – Izvarine;
  • din 01 august 2014, pentru circulația rutieră – Krasna Talivka;
  • din 11 august 2014, pentru circulația rutieră – Novoazovsk, Uspenka; pentru circulația rutieră – Kvashine, Ilovaisk; pentru cursele aeriene – Lugansk, Doneţk.

De asemenea, MAE a transmis că, prin misiunea diplomatică și oficiile consulare din Ucraina, este pregătit să acorde protecție și asistență consulară cetățenilor români.

Cetățenii români care se află în Ucraina pot să-şi notifice coordonatele prezenței lor în această ţară prin platforma e-consulat.ro (https://www.econsulat.ro/CetateniRomaniInregistrati/Inregistreaza) sau contactând telefonic cel mai apropiat oficiu consular (Ambasadei României la Kiev – +380936252717, Consulatul General Cernăuți – +380635669918; Consulatul General Odessa – +380955412788; Consulatul Solotvino – +380682140918).

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page