ImportantLocal

LOCAL | “Vrem dreptate pentru sănătate” – au strigat, astăzi, angajații Spitalului Județean în fața Prefecturii – FOTO

Mai mult de 80 de angajați ai Spitalului Județean din Botoșani au protestat, astăzi, timp de două ore, în fața Prefecturii și Consiliului Județean, față de condițiile proaste de muncă și salarizare din sistem. Sindicaliștii afiliați la Sanitas au cerut acordarea drepturilor salariale cuvenite, angajări pe posturile vacantate de plecările în străinătate şi respectarea angajamentelor luate de conducerea Consiliului Judeţean.

Angajații s-au plâns că sunt nevoiți să neglijeze pacienții din cauza lipsei de personal. Există situații la Maternitate sau pediatrie unde o infirmieră lucrează pe două sau trei secții, la două sau trei nivele.

“Am vrea să rezolvăm aceste probleme, dar dialogul social este total inexistent. Avem cazuri în țară unde problemele se rezolvă. Pacienții din Botoșani au nevoie în primul rând de un personal mulțumit. Suntem foarte puțini! Normativul de personal este sub minim. Sarcinile multe înseamnă și nesiguranța îngrijirii pacienților. Am asistente cu peste o lună de zile de luat liber, vă spun lucruri concrete. Este ca un viespar, nu ai cum să spui că va este bine, ne înglodăm în probleme. Fără personal, cum poate fi supravegheată bolnava de la etajul 2, dacă asistenta face tratament la etajul 3? Când știm că la Giulești, singura care face pușcărie este asistenta, nu cine a luat decizia ca pacienta să fie supravegheată de o asistentă care lucrează pe două etajea declarat Lenuța Pancu, vicepreședintele Sindicatului Sanitas.

Protestatarii s-au plâns că, din cauza deficitului de personal, atât asistenții, cât și infirmierele, sunt nevoiți să muncească de trei ori mai mult pentru salarii între 700 si 1.000 de lei.

Avem foarte multe nemulțumiri și aș începe cu neplata drepturilor salariale în totalitate, asta incluzând neplata tichetelor de masă. Un alt aspect care ne nemulțumește este acordarea sporurilor pentru locurile de muncă. Un alt lucru este aplicarea Legii 284, în sensul repartizarii salariilor pe locurile de muncă. Solicităm garantarea locului de muncă, oamenii muncesc peste normativ, un asistent lucrează pentru doi-trei asistenți, brancardieri nu există! Sunt foarte multe lucruri care ne nemulțumesc, a spus Lia Temciuc, liderul Sanitas Botoșani.

O delegație formată din 15 protestatari a fost invitată la discuții cu președintele Consiliului Județean (CJ) Gheorghe Sorescu și cu prefectul Costică Macaleți.

Am fost obligați să ne facă program de 12/24 și dacă vreți vă arăt ce înseamnă programul ăsta: astăzi 12 ore, mâine 8 ore, apoi iar 12 ore. Unde e pauza mea de 24 de ore? După gardă ar trebui să am liber plus încă 24 de ore. Eu ies astăzi din gardă și mâine dimineață încep din nou 12 ore. Când mă refac eu? Unde e timpul meu liber? Suntem mame, suntem soții, avem și noi familii. Ne-a transformat în animale, în preșuri de șters picioarele. Ne-a dezumanizat. Nu avem dreptul să deschidem gura, să ne spunem păsul, să ne spunem nevoile ca ne dă afară. Nu există dialog între asistenta șefa și personal. Nu știe să vorbească, să țină un dialog, țipă și urlă. Din putori și animale nu ne scoate. Nu există un minim de respect. Am 680 de lei, la care se adaugă sporul de vechime, dreptul meu pentru 25 de ani de muncă. Vă spun drept dacă mă duc pe stradă și cerșesc, câștig mai mult și spun respectați. Îi spunem: săracul de el. Am facut o greșeală odată, nu știu dacă atât de mare și am plecat cu 15 minute mai repede, dar am chemat o colegă în loc. M-a trimis să dau notă explicativă, dar cu apelativul: MARȘ și dă notă explicativă, că vă învăț eu cum se respectă programul!!! Dacă mor doi-trei câini în padoc se sesizează toate instituțiile, dar noi nu suntem apărați. RESPECTAȚI-MĂ! Dacă mă respectați eu vin veselă la serviciu, pot să mângâi un copil, un bolnav. Fac caritate până într-un punct, dar cu burta goală, nu știu cum să vă spun…”a spus înghițindu-și lacrimile o infirmieră din Secția de Pediatrie.

Autoritățile au răspuns că 90% dintre revendicări pot fi soluționate numai după modificarea Legii Salarizării și a Codului Fiscal. În ceea ce privește promisiunile Consiliului Județean (CJ) “acestea sunt realizabile” a dat asigurări președintele Gheorghe Sorescu. Este vorba despre acordarea tichetelor de masă și refacerea regulamentului de acordare a sporurilor, astfel încât să fie făcută în mod echitabil.

„Creșterea veniturilor tuturor angajaților are directă legătură cu contractul pe care îl negociem și îl încheiem cu casa și este strict legat de ceea ce înseamnă Legea Salarizării. Am avut o întâlnire cu Ministrul Dialogului Social la sfârșitul săptămânii. Explicația care a fost dată de ministru, este una logică: până nu se rezolvă problema cu Codul Fiscal, pentru că, ați văzut, este în dezbaterea Parlamentului Noul Cod Fiscal care trebuie să aibă bătaie lungă. Odată ce este aprobat Codul Fiscal, imperios necesar este să se aprobe și Legea Salarizării care va ști care sunt previziunile fiscale, care este proiecția bugetară a României. Nu încerc să pasez responsabilitățile noastre în altă parte, dar este strict legat de Legea salarizării” a concluzionat președintee CJ, Gheorghe Sorescu.

protest spital.1 protest spital.3 Sanitas protest spital- Lia temciuc- protest spital.4 Sanitas- negocieri- prefect-cj Sorescu Sorescu-macaleti Lia Temciuc- Octavian Dumitru- Sanitas

fluturas-sanitas-spital-salariu

sanitas - protest (1) sanitas - protest (2) sanitas - protest (3) sanitas - protest (4)

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page