Importantsocial

LOCAL | Recomandările pompierilor botoșăneni pentru prevenirea incidentelor în noaptea dintre ani

Pentru ca trecerea de la un an la altul să nu fie umbrită de evenimente nedorite, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani vă recomandă : –

nu utilizaţi artificii, petarde, rachete şi alte mijloace pirotehnice în încăperi şi spaţii închise, cu aglomerări de persoane, balcoane, holuri de bloc şi pe terase. Astfel de activităţi se vor desfăşura în strictă conformitate cu legislaţia în vigoare, în aer liber, la distanţe de siguranţă faţă de oameni, clădiri, arbori şi autovehicule; – nu permiteţi copiilor utilizarea unor asemenea mijloace pirotehnice; – nu parcaţi autovehiculele în locuri care să blocheze sau să îngreuneze accesul autospecialelor de intervenţie ale serviciilor pentru situaţii de urgenţă; – verificaţi instalaţiile electrice şi evitaţi suprasolicitarea acestora; – nu faceţi foc de tabără în imediata vecinătate a cabanelor montane sau pe timp de vânt; – acordaţi o atenţie deosebită utilizării în siguranţă a mijloacelor de încălzire cu combustibil solid, lichid sau gazos, prin evitarea supraalimentării sobelor cu sau fără acumulare de căldură şi prin asigurarea supravegherii permanente; – se interzice aşezarea mobilierului (scaune, mese) sau a bagajelor şi uscarea echipamentului sau hainelor în imediata vecinătate a acestor mijloace de încălzire; – nu amplasaţi pomul de Crăciun în apropierea perdelelor ori în camera copiilor ; – nu utilizaţi instalaţii de iluminat ornamental cu defecţiuni sau improvizaţii ; – verificaţi menţinerea liberă a căilor de acces, intervenţie şi evacuare în şi din clădirile de turism, agrement şi alimentaţie publică, precum şi alte spaţii amenajate special în care se organizează petrecerea de Revelion şi marcarea corespunzătoare a acestora, asigurând cunoaşterea lor de către participanţi; – asigurarea informării operative a utilizatorilor construcţiilor cu destinaţia de cazare, alimentaţie publică, cult religios despre modul de acţiune în cazul producerii unui eventual incendiu, atât pe timp de zi, cât şi pe timp de noapte; – la părăsirea locuinţei asiguraţi-vă că nu aţi lăsat focul aprins, consumatorii electrici sub tensiune şi corpurile de iluminat aprinse; – în spaţiile de cazare a unităţilor de turism şi cele de ocrotire a sănătăţii, nu utilizaţi şi nu permiteţi utilizarea de mijloace de încălzit improvizate; – în cazul petrecerii Revelionului la cabanele montane sau alte construcţii amplasate izolat, atât administratorii clădirilor, cât şi participanţii, trebuie să respecte cu stricteţe toate regulile şi măsurile de prevenire şi stingere a incendiilor. În spaţiile de preparare a hranei se interzic cu desăvârşire: – folosirea mijloacelor şi dispozitivelor termice de preparare a hranei cu defecţiuni, improvizaţii ori fără supraveghere şi fără respectarea instrucţiunilor specifice de utilizare şi apărare împotriva incendiilor; – depozitarea buteliilor de gaz petrolier lichefiat – GPL, altele decât cele aflate în uz; – prelingerea grăsimilor din tăvi, utilizarea vaselor umplute peste limită sau manipularea necorespunzătoare a acestora; – lăsarea produselor alimentare/culinare, care prezintă pericol de incendiu, precum ulei/grăsime, alcool, în apropierea sau pe sursele de aprindere; – curăţarea hotelor prin ardere. În spaţiile de preparare a hranei se asigură realizarea următoarelor măsuri: – menţinerea permanentă a curăţeniei şi ordinii, de exemplu: curăţarea petelor ori a scurgerilor de grăsimi şi ulei, amenajarea de cutii pentru cârpele îmbibate de grăsimi, separat de cele pentru resturi de ţigări, păstrarea cârpelor de lucru departe de sursele de aprindere; – afişarea, la loc vizibil, a instrucţiunilor de apărare împotriva incendiilor specifice dispozitivelor şi maşinilor termice de preparare a hranei utilizate, a instrucţiunilor de stingere a incendiilor de ulei sau grăsimi, după caz, a instrucţinilor de evacuare specifice; – amenajarea şi marcarea locurilor speciale în care se depozitează materiale combustibile În perioada premergătoare Sărbătorilor de iarnă, Inspecția de Prevenire a efectuat 96 de controale la unități de alimentație publică (cluburi, discoteci, unități de comerț, restaurante). Au fost constatate 294 deficiențe, fiind aplicate 207 sancțiuni contravenționale, din care 174 avertismente și 33 de amenzi în cuantum de 35.700 lei. Cele mai frecvente deficiențe sunt neverificarea instalațiilor electrice/centralelor termice/ stingătoarelor de incendiu prin personal autorizat, necurățarea periodică a coșurilor de fum și exploatarea instalațiilor electrice cu defecțiuni sau improvizații. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani a dispus pentru această perioadă măsuri de creştere a capacităţii operaţionale pentru gestionarea unor eventuale situaţii de urgență.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page