LOCAL | Protest al părinților copiilor cu dizabilități în fața Prefecturii

Părinții copiilor cu dizabilități și adulții cu dizabilități au ieșit în stradă astăzi, cderând modificarea proiectului de buget pe 2019 , deoarece în forma actuală pentru cheltuielile aferente salariilor asistenților personali, indemnizațiilor de creștere a copilului cu dizabilități, serviciilor de protecția copilului și centrelor pentru adulți cu dizabilități  le este alocat BUGET ZERO, fiind lăsate pe seama autorităților locale.

Astfel, proiectul de buget, în forma sa actuală, lasă copiii și adulții cu dizabilități și familiile lor fără garanții și în riscul de a nu mai avea acoperite nevoile de supraviețuire. Oamenii își amintesc că ,,a mai fost plată prin bugetul local în urmă cu câțiva ani și atunci se luau banii o dată la șase luni”, adupă cum a declarat unul dintre protestatari.

Județele care s-au raliat (prin notificarea primăriilor și/sau venirea la București) Protestului Nu Negociem Viața Copiilor Noștri și a Adulților cu Dizabilități până în acest moment sunt: Alba, Bihor, Botoșani, Constanța, Cluj, Hunedoara, Prahova, Gorj, Bacău, Vaslui, Dâmbovița, Sibiu, Dolj, Ialomița, Brăila, Covasna, Timișoara, Buzău.

,,Suntem nemulțumiți de forma în care este proiectul de buget planificat pe anul 2019, și anume la categoria ”Asistență socială și protecția copilului și adulților cu dizailități s-a alocat suma zero. Adică nu s-a solicitat nimic. Solicităm modificarea articolului”, a precizat Gabriela Ivan, președintele Asociația Părinților Copiilor cu Autism..

O delegație a protestatarilor a fost primită de primul reprezentant al Guvernului în teritoriu, cu promisiunea ca va ajunge la urechile celor îndreptățiți să  remedieze situația..

,,La nivel naţional, în comparaţie cu anul trecut, când de la bugetul de stat s-au plătit 6,4 miliarde de lei pentru serviciile sociale, anul acesta autorităţile locale care vor prelua integral această sarcină vor primi de la guvern 11 miliarde de lei din cota TVA.

Prin legea bugetului de stat, autorităţile locale sunt obligate să asigure plata salariilor şi indemnizaţiilor din sumele care vor fi alocate. Articolul 5, litera i), alin.8 din proiectul Legii bugetului de stat prevde că în anul 2019 finanţarea sistemului de protecţie a copilului şi a centrelor publice a persoanelor adulte cu handicap de la nivelul judeţelor se finanţează exclusiv din veniturile proprii ale acestora şi din sume defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale, după caz, iar finanţarea drepturilor asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap grav sau indemnizaţiile lunare ale persoanelor cu handicap grav de la nivelul comunelor/ oraşelor/ municipiilor se asigură exclusiv din veniturile proprii ale acestora şi din sume defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale, după caz. Adică, dacă UAT nu are suficienţi bani pentru plata acestor sarcini, solicită sume de echilibrare a bugetului de la nivel central”, a declarat prefectul Dan Șlimcu.

Prin proiectul de buget, aceste sume de echilibrare aferente judeţului Botoşani sunt mai mari decât cele de anul trecut cu 233%, deci în definitiv autorităţile publice locale vor avea la dispoziţie banii necesari pentru plata salariilor asistenţilor personali şi a indemnizaţiilor copiilor şi adulţilor cu dizabilităţi.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul www.GazetaBT.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share This Article:

close