LOCAL | Pr. Partenie Apostoaie în cuvântul de învățătura la Duminica Vameșului și a Fariseului: ,,Este adevărat, capul plecat sabia nu-l taie, dar nici nu-l încoronează”

,,Trebuie să știm să facem diferența între smerenie, umilință și păstrarea demnității. Păstrarea demnității merge mână în mână cu smerenia. Smerenia este o stare a sufletului, o stare a bunului-simț, a măsurii, a cunoașterii propriei persoane, a propriilor calități și a propriilor defecte. Smerenia nu se confundă cu înjosirea, delăsarea, abdicarea de la unele valori. Sunt momente în care omul trebuie să fie demn.

Atunci când îmi cunosc valoarea, dar îmi știu și limitele și neputințele, când sunt provocat, trebuie să îmbrățișez smerenia. Dar atunci când un seamăn de-al meu este lovit, batjocorit, marginalizat, atunci trebuie să iau atitudine. Sunt păcătos și când sunt lovit, o merit din plin, dar nu pot să fiu delăsător și nepăsător când cineva de lângă mine este lovit. Este adevărat, capul plecat, sabia nu-l taie, dar nici nu-l încoronează”,a spus părintele Partenie Apostoaie de la Biserica Vovidenia în cuvântul de învățătură în Duminica Vameșului și a Fariseului.

Cele trei săptămâni de dinainte de Postul Mare  reprezintă săptămânile pregătitoare. Fiecare din aceste săptămâni are o temă proprie, care se reflectă în lecturile din Sfânta Scriptură prescrise în aceste zile la slujbe sau la Sfânta Liturghie:
1. Duminica Vameşului şi Fariseului (Luca 18,9-14 – prima duminică a Triodului),
2. Duminica Fiului Risipitor (Luca 15,11-32), şi
3. Duminica Înfricoşatei Judecăţi (numită şi Duminica lăsatului sec de carne; Matei 25,31-46).
4. Duminica Izgonirii lui Adam din Rai (numită şi Duminica iertării sau Duminica lăsatului sec de brânză; Matei 6,14-21).
În această perioadă premergătoare, Biserica ne pregăteşte pentru postire, dar ne şi introduce în atmosfera Postului Mare. Săptămâna care urmează Duminicii Vameşului şi Fariseului este una de dezlegare la toate (nici miercurea şi vinerea nu se posteşte în această săptămână). Săptămâna care urmează Duminicii Fiului Risipitor este una normală – adică se posteşte miercurea şi vinerea. După Duminica Înfricoşatei Judecăţi, nu se mai mănâncă carne, ci doar ouă, peşte şi produse lactate.
Cu Duminica Izgonirii lui Adam din Rai se încheie această perioadă pregătitoare, a doua zi, luni, începând Postul Mare. Vecernia din seara acestei Duminici cuprinde un ritual al iertării, iertare pe care creştinii şi-o cer unii de la alţii şi şi-o dau unii altora la intrarea în Postul Mare. Această vecernie este prima slujbă a Postului Mare.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul www.GazetaBT.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share This Article:

close