LOCAL | Pr. Partenie Apostoaie: ”Ca Dumnezeu să te ajute, omule, ajută-L pe Dumnezeu să te poată ajuta!”

Sărbătoarea Învierii Domnului ne apropie şi mai mult unii de alţii şi pe toţi de Dumnezeu, a spus pr. Partenie Apostoaie, în cuvântul de învăţătură rostit la slujba Învierii de la Biserica Vovidenia.

“Drept măritori creştin, Hristos a înviat!

 

Învierea Domnului Iisus Hristos ne arată în primul rând biruinţa vieţii asupra morţii, biruinţa binelui asupra răului, biruinţa luminii asupra întunericului,

 

Sunt patru adevăruri la care m-aş referi în această seară de mare rugăciune.

 

În primul rând, Iisus Hristos a fost un biruitor, nu o victimă. Să fim şi noi biruitori, nu victime, eroi nu dezertori, să fim soluţii, nu probleme, să generăm proiecte, nu aranjamente, să fim oameni care promovează viaţa, nu slujitori ai morţii.

 

În al doilea rând, ortodoxia, ca Biserică a Învierii şi a Luminii, ni se propune ca un dar al lui Dumnezeu, pe care la făcut Creatorul pe lângă frumoasa lume pe care ne-a lăsat-o. Învăţăm de aici că ortodoxia poate fi trăită în lumea aceasta, că ortodoxia nu este în contradicţie cu lumea, ortodoxia promovează modernitatea şi este fidelă tradiţiei.  

Un singur nu poate fi acceptat de ortodoxie: PĂCATUL! Ordotoxia iubeşte pe păcătoşi, dar luptă contra păcatului şi a duhului lumesc.

 

În al treilea rând: Dumnezeu Fiul a avut de împlinit un scop: acela de a aduce lumii mântuirea. Şi noi toţi mai ales voi, dragi tineri, trebuie să ne alegem un scop, un ideal un ţel sfânt, pentru care să luptăm, să muncim onest pe calea dreaptă, nu pe ocolişuri. Pentru ca, la finalul vieţii, cu adevărat să spunem: a meritat ţelul acesta! Un scop pentru care merită să trăieşti, un scop pentru care merită să mori, un ţel sfânt. Şi dacă pentru ţelul pe care îl propui în viaţa ta merită să mori, atunci merită să şi trăieşti pentru el!

De aceea Mântuitorul Hristos ne propune astăziîn orice clipă a vieţii voastre căutaţi Împărăţia Cerurilor şi dreptatea Lui toate celelalte vi se vor adăuga vouă!

Să căutăm să împlinim scopul, idealul suprem al vieţii, care este Mântuirea!

 

În al patrulea rând: acum câteva zile L-am văzut pe Mântuitorul Iisus Hristos ducânduşi Crucea cu demnitate pe munte spre răstignire, spre Golgota. Şi totuşi, Drumnezeu Fiul, Cel Atotputermic şi Atotţiitor, care ţine creaţia cu Cuvântul puterii Sale, a avut nevoie de un Simon din Cirene să Îl ajute să Îşi ducă Crucea.

Acest episod din viaţa Mântuitorului Iisus Hristos ne arată cel puţin două lucruri. În primul rîănd, Dumnezeu trebuie să fie ajutat. Ca Dumnezeu să te ajute, omule, ajutăL pe Dumnezeu să te poată ajuta!

Şi în al doilea rând, desprindem din acest episod, că noi, cei de astăzi şi cei dintotdeauna, suntem chemaţi să ducem Crucea suferinţei nu doar a noastră ci a celor de lângă noi, a semenilor noştri. Singuri, nu ne putem mântui, doar împreună cu cei de lângă noi!

Să nu ezităm să îi ajutăm pe cei de lângă noi. Şi de nu putem oferi prea multe, să oferim un zâmbet, o îmbărbătare, un cuvânt de mângâiere. Şi dacă nici atât nu putem, măcar să îi ascultăm pe cei din jurul nostru când sunt întristaţi şi de multe ori valurile vieţii acesteia sunt prea mari pentru ei!

 

În final vă doresc tuturor ca Învierea Domnului Hristos să aducă bucurie pace şi binecuvântare, ajutor în atingerea ţelului suprem al vieţii, avându-L pe Hristos Domnul model, avându-L pe Hristos Domnul erou şi biruitor, având ortodoxia dreaptă şi împreună cu semenii noştri să ne mântuim!

 

Hristos a Înviat!”

Preot Partenie Apostoaie,
Paroh al Bisericii Vovidenia Boto
șani

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul www.GazetaBT.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share This Article:

close