Important

LOCAL | Pâine socială scoasă din Cuptorul de basm la Trușești. FOTO!

Pe o vatră tradițională din cărămidă, la foc zdravăn de lemne, o mână de oameni  pregătesc zilnic pâinea cea de toate zilele, o pâine naturală, sănătoasă, fără amelioratori, dar și cozonaci, colaci, plăcinte și alte delicatese.

Se numește Cuptorul de Basm și a fost deschis în urmă cu câțiva ani de Asociația ”IMPACT TRUȘEȘTI” pentru a veni în sprijinul persoanelor defavorizate și vulnerabile din comună, oferindu-le locuri de muncă.

” Am ales să facem pâine pentru că este un produs de subzistență. Și dacă nici acesta nu este sănătos… Noi facem pâine sănătoasă, fără amelioratori, cum se făcea odinioară… Ne-am gândit să facem această pâine socială pentru a veni în sprijinul comunității. Din profitul întreprinderii sociale dezvoltăm servicii sociale. Nu contează că avem concurență, ceea ce facem noi nu fac ceilalți… Este și pâine ieftină, 300  de grame la 60 de bani, însă a noastră costă 2 lei și are 600 de grame, însă este naturală, iar majoritatea oamenilor caută produse ieftine și nu îi interesează calitatea! Noi vindem produsele aici, unde avem cuptorul și la un magazin din centrul comunei, care nu este lider de vânzări în Trușești. Am avut sprijinul Primăriei, care ne-a acordat acest spațiu, unde a funcționat grădinița, cu folosință gratuită pe termen de 5 ani, și ne-a ajutat chiar să facem unele investiții” spune Petru Pădureț Nechifor, președintele Asociației Impact Trușești

Întreprinderea socială ”Cuptorul de basm” susține astfel comunitatea. Profitul obținut este investit în dezvoltarea de servicii sociale- o gură de oxigen pentru comuna care se confruntă cu foarte multe probleme.

Locuitorii fără serviciu nu se agață nici măcar de puținele șanse pe care le au. Principalul motiv este… LENEA!

“Aici sunt foarte multe persoane fără loc de muncă. Ne confruntăm cu sărăcie, cu lipsă de educație… și chiar cu lipsa locurilor de muncă. În momentul de față mai avem un singur angajat! Am avut trei angajați selectați dintr-un grup vulnerabil, dar 2 au renunțat… Sigur că avem nevoie de personal, în primul rând la producție. Încercăm să ne menținem și să îi convingem pe oameni că ceea ce facem facem pentru ei. Vrem să schimbăm mentalități, să îi învățăm pe oameni să muncească, pentru că numai prin muncă reușești să faci ceva!” adaugă inițiatorul proiectului.

În prezent doar 89 de persoane din Trușești sunt înregistrate la AJOFM, și asta pentru că mulți au fost scoși din baza de date, după ce au refuzat cursurile de calificare sau să muncească în alte localități.

“Toate persoanele au fost consiliate și li s-a oferit programe de formare profesională. Noi suntem Agenție de ocupare, măsurile active primează în detrimentul măsurilor pasive, respectiv acordarea de ajutoare sociale. Persoanele carenu doresc să participe la măsurile pe care le oferă agenția sunt scoase din evidență! ” a declarat Gabriela Vrânciuc, consilier AJOFM

Cuptorul de basm din Trușești continuă să facă pâine socială și să spere că dintre săracii comunei se vor găsi 2-3 să își dorească să muncească pentru bani, pentru o carte de muncă și mai ales pentru a-i ajuta pe cei care într-adevăr au nevoie de sprijin.

“Oamenii nu prea înțeleg ce înseamnă întreprindere socială, ei cred că suntem patroni și trăim din această afacere, dar nu este deloc o afacere, din moment ce profitul se întoarce în comunitate. Ne dorim ca oamenii să cumpere produsele noastre ca să contribuie la economia locală și să ne facem magazinul nostru, să distribuim în comuna noastră…” a încheiat Petru Pădureț Nechifor, președintele Asociației Impact Trușești.

paine-cuptor-brutarie-social (19) paine-cuptor-brutarie-social (17) paine-cuptor-brutarie-social (15) paine-cuptor-brutarie-social (14) paine-cuptor-brutarie-social (11) paine-cuptor-brutarie-social (10) paine-cuptor-brutarie-social (9) paine-cuptor-brutarie-social (7) paine-cuptor-brutarie-social (6) paine-cuptor-brutarie-social (5) paine-cuptor-brutarie-social (2) paine-cuptor-brutarie-social (4)

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page