LOCAL | Istoria unui meșteșug uitat: fierăritul. FOTO!

O trecere a fierului prin istorie- asta descoperă botoșănenii care intră, în această lună, la Muzeul Județean.

La parterul clădirii a fost amenajată, în premieră, expoziția „Îndeletniciri ce dispar – fierăritul”,  care reunește ​unelte, utilaje și obiecte de  uz gospodăresc aflate în patrimoniul Muzeului Județean, descoperite pe teritoriul județului Botoșani și realizate de meșteri din această zonă.

Sunt prezentate obiecte de la perioada dacică- ilustrată prin piesele găsite în depozitul de la Lozna, în atelierul unui fierar , din secolul al doilea după Hristos, trecând peste perioada medievală, printr-un inventar destul de variat de unelte și arme și ajungând în zilele noastre, prin sugestia unui atelier de fierar, prin majoritatea pieselor care trebuiau să îl compună, dar și cu unele obiecte și unelte create de meșterii fierari și folosite în alte domenii ale activității rurale.

“Fierăritul nu numai că are rădăcini foarte adânci, încă din preistorie. A avut o continuitate neîntreruptă atât la noi, la populația daco-romană, cât și la popoarele europene și este un element definitoriu pentru civilizația umană. Astfel de exponate mai pot fi văzute în muzee, dar și în județ, în atelierele meșterilor care mai continuă acest meșteșug…” a declarat prof. Laura Tocariu, șeful secției de etnografie a Muzeului Județean.

Realizată în colaborare de Secțiile de Etnografie – Artă plastică și de Istorie – Arheologie, din cadrul Muzeului Județean Botoșani, expoziția ilustrează tema generală a ediției din 2015- ”De la meșteșug la industrie – patrimoniul tehnic și industrial din România”. Ea reprezintă o incursiune în lumea fierăritului, a cărui origine îndepărtată și evoluție îndelungată îl plasează pe un loc important în cadrul meșteșugurilor sătești și urbane.

expozitie-fierarir-muzeu-istorie (1) expozitie-fierarir-muzeu-istorie (7) expozitie-fierarir-muzeu-istorie (8) expozitie-fierarir-muzeu-istorie (9) expozitie-fierarir-muzeu-istorie (10) expozitie-fierarir-muzeu-istorie (11) expozitie-fierarir-muzeu-istorie (13) expozitie-fierarir-muzeu-istorie (14) expozitie-fierarir-muzeu-istorie (15) expozitie-fierarir-muzeu-istorie (16) expozitie-fierarir-muzeu-istorie (17) expozitie-fierarir-muzeu-istorie (18) expozitie-fierarir-muzeu-istorie (19) expozitie-fierarir-muzeu-istorie (20) expozitie-fierarir-muzeu-istorie (21) expozitie-fierarir-muzeu-istorie (22) expozitie-fierarir-muzeu-istorie (23) expozitie-fierarir-muzeu-istorie (24) expozitie-fierarir-muzeu-istorie (25) expozitie-fierarir-muzeu-istorie (26) expozitie-fierarir-muzeu-istorie (27) expozitie-fierarir-muzeu-istorie (28) expozitie-fierarir-muzeu-istorie (29) expozitie-fierarir-muzeu-istorie (30) expozitie-fierarir-muzeu-istorie (31) expozitie-fierarir-muzeu-istorie-melniciuc-director (4) expozitie-fierarir-muzeu-istorie-melniciuc-director-hutu (2) expozitie-fierarir-muzeu-istorie-tocariu(6)

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul www.GazetaBT.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share This Article:

close