Importantsocial

LOCAL | Focar de Pestă Porcină Africană la porc domestic, în comuna Hăneşti

La Hăneşti a fost confirmat un focar de Pestă Porcină Africană, opt suine fiind sacrificate şi/sau neutralizate.
Cazul a apărut după ce un sătean a mutat cei şapte purcei de câteva săptămâni din exploataţia familială la o stână şi nu a luat toate măsurile pentru limitarea accesului purceilor în câmp. În condiţiile în care în urmă cu câteva zile fusese confirmat virusul la un porc mistreţ, găsit mort pe un fond de vânătoare, purceii s-au îmbolnăvit, doi dintre ei fiind găsiţi morţi în două zile diferite. Abia după a doua mortalitate, săteanul a anunţat medicul veterinar care, la rândul său, a anunţat Direcţia Sanitar- Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.
Imediat, specialiştii au prelevat probe de la cadavre şi de la purceii rămaşi, inclusiv de la scroafa din gospodărie, confirmarea venind deocamdată pentru purceii morţi, care prezentau şi semnele clinice de boală.
Ca atare, s-a luat decizia sacrificării acestora şi neutralizării prin ardere şi îngropare.
Astăzi, la Prefectura Botoşani, a avut loc o şedinţă extraordinară a Comitetului Local de Combatere a Bolilor, prezidată de prefectul Dan Şlincu, la care a participat şi primarul comunei Hăneşti, Costel Matei, precum şi administratorul fondului de vânătoare pe care s-a depistat porcul mistreţ mort, Dumitru Solomonescu.
„S-a propus, prin Planul de Măsuri pe care îl vom aproba astăzi, instituirea a trei filtre pentru dezinfectarea tuturor vehiculelor care intră sau ies din comuna Hăneşti. Aceste filtre vor avea, fiecare, câte trei persoane- o persoană de la Primăria Hăneşti şi două cadre din structurile Ministerului Afacerilor Interne”, a declarat prefectul Dan Şlincu.
Directorul DSVSA, Minodora Vasiliu, a anunţat că în acest caz, măsurile rămân cele stabilite odată cu confirmarea virusului la mistreţ.
“Ce e foarte delicat este apariţia unui nou caz de PPA la porc domestic, pe raza comunei Hăneşti. Faţă de celelalte focare, instituim noi măsuri- una se referă la LactoSolomonescu, unde recomandăm ca fiecare maşină să fie dezinfectată cu VirkonS la intrarea în unitate, precum şi celelalte unităţi de lapte- carne- abatorizare de la nivelul judeţului Botoşani, care îşi vor dezinfecta la intrarea în unitate maşinile de transport şi distribuţie. Măsura se impune pentru că aproape trei sferturi din judeţul Botoşani, comunele din această suprafaţă, sunt sub incidenţa zonei de protecţie sau de supraveghere. O altă măsură- cele trei filtre la nivelul Hăneştiului, pe drumul judeţean şi pe drumul naţional”, a spus Minodora Vasiliu.
Primarul comunei Hăneşti a propus ca filtrul care trebuie instalat dinspre pădurea Dângeni către intrarea în Hăneşti să fie amplasat cât mai aproape de intrarea în localitate din cauza atelajelor hipo şi a tractoarelor care ies din terenurile agricole. Ca atare, filtrele vor fi instalate la ieşirea din Hăneşti spre Manoleasa, la intrarea în Hăneşti dinspre Dângeni şi unul pe drumul comunal, după Moara Jorii. Acestea vor fi menţinute 45 de zile, 24/24 de ore.
În cazul în care vor mai apărea cazuri de PPA, autorităţile sanitar- veterinare vor aplica uciderea preventivă a suinelor, pentru a preveni extinderea virusului.
„Vreau să transmit populaţiei că trebuie să lase porcii îngrădiţi, în exploataţiile lor, să nu-i hrănească cu alte lături, nu se cresc porci în stâni şi la cantoanele silvice! pentru că stânile sunt pentru creşterea oilor, iar cantoanele silvice sunt locaţii de serviciu ale pădurarilor. Sunt şi sancţiuni în aceste cazuri”, a adăugat Minodora Vasiliu.
Pe de altă parte, conducerea CLCB a solicitat administratorului fondului cinegetic „Iepuraşul” Miron Costin, Dumitru Solomonescu, să intensifice vânătoarea porcilor mistreţi de pe fond, tocmai petru reducerea oricăror posibilităţi de portare a virusului PPA.
„Toate măsurile stabilite prin Planul de Măsuri trebuie să fie respectate. De aceea, atunci când se dovedeşte că o persoană nu respectă aceste măsuri, aceste obligaţii, autorităţile abilitate trebuie să aplice sancţiuni”, a declarat prefectul Dan Şlincu.
Luni, membrii CLCB se vor deplasa din nou la Hăneşti, pentru a găsi cele mai practice şi mai eficiente măsuri de prevenire a extinderii PPA la nivelul comunei.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page