ImportantLocal

LOCAL | ”Djelem, Djelem”: romii sărbătoresc astăzi în Centrul Vechi

Cu prilejul sărbătoririi Zilei Internaţionale a Rromilor, Partida Romilor Pro-Europa, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Botoşani,  Primăria Botoşani, Primăria Flămînzi, Primăria Coșula și Primăria din Ștefănești vor organiza astăzi un spectacol aniversar.

Acesta va avea loc la ora 17.00 în Centru Vechi al Municipiului Botoșani și va fi susţinut de formaţii de muzică lăutărească şi grupuri artistice ale elevilor şi tinerilor din judeţul Botoşani.  Invitaţi de onoare la acest eveniment sunt Grupul vocal ,,Cheia Sol” coordonat de prof. Oana Puşcaşu și Ansamblul vocal instrumental ,, Romantza”, coordonat de Lascarache Cosmiţă, preşedintele Asociaţiei culturale ,,Cultus Humani”.

Ziua internațională a romilor a fost proclamată în 1990, în cadrul celui de-al IV-lea Congres al Uniunii Internaționale a Romilor, care s-a desfășurat la Varșovia.

A fost aleasă această dată în amintirea zilei de 8 aprilie 1971, când a avut loc, lângă Londra, prima reuniune la nivel internațional a reprezentanților etniei rome. Cu acea ocazie, au fost puse bazele unei organizații internaționale a romilor, denumită ”Uniunea Internațională a Romilor” (IRU). La congres, au participat delegații din 14 țări. Potrivit site-ului internationalromaniunion.org, cu această ocazie, au fost adoptate, ca simboluri internaționale, drapelul și imnul ”Djelem, Djelem” (”Mergeam, mergeam”), compus de muzicianul francez Jarko Jovanovic, împreună cu medicul de origine slovacă Ján Cibulka.

Potrivit celor stabilite la Congres, această zi este pentru romii de pretutindeni și un moment de comemorare a celor uciși în anii celui de-Al Doilea Război Mondial. În timpul regimurilor fasciste din numeroase țări europene, romii au suferit persecuții, au fost închiși și deportați în lagăre de exterminare. Drapelul era inițial compus din două culori, albastru și verde, dar la Congresul de la Londra s-a decis adăugarea unei roți roșii în mijloc.

În România, la data de 8 aprilie se marchează ”Sărbătoarea etniei romilor din România”, în urma adoptării de către Parlamentul României a Legii nr. 66/2006, publicată în Monitorul Oficial, partea I, nr. 276 din 28.03.2006. Legea prevede celebrarea, în data de 8 aprilie a fiecărui an, a acestei sărbători, implicarea autorităților administrației publice centrale, cu atribuții în domeniul asigurării egalității de șanse și al combaterii discriminării, precum și a celorlalte autorități centrale și locale, pentru a sprijini organizarea de manifestări publice și a unor acțiuni social-culturale dedicate acestei zile a etniei romilor.

Prima atestare documentară a comunităților de romi datează din anul 1068, din vremea Imperiului Bizantin. Despre locul de origine al romilor, există mai multe teorii. Unii specialiști consideră că aceștia ar proveni din Egipt, în timp ce alții avansează ipoteza venirii lor din zona de nord-vest a Indiei, din provincia Punjab. De altfel, s-a constatat că limba romani seamănă foarte mult cu hindi, argument în favoarea originii lor indiene. Se estimează că plecarea lor din India s-a petrecut în urmă cu cel puțin 1.000 de ani. Unii cercetători consideră că au existat mai multe valuri de migrație din India. Și astăzi există triburi nomade sau seminomade în India, care susțin teoria că romii au fost nomazi de la început, au părăsit India în timpul unei invazii și apoi au fost împinși spre Europa de războaie și invazii ulterioare.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page