Local

LOCAL | Concert de excepție astăzi la Botoșani! Elevi si artiști profesioniști, pe aceeași scenă!

Dragostea de neam și țară va fi mărturisită astăzi, într-un singur glas, de elevi și instrumentiști de mare valoare, într-un concert unic, dedicat Centenarului Marii Uniri.

În cea de-a 66-a stagiune, Filarmonica de Stat din Botoșani a cooptat în parteneriat două instituții de învățământ reprezentative din municipiu, pentru a marca, într-un mod excepțional, Ziua Națională a României, la 100 de ani de la evenimentul politic major al anului 1918: desăvârșirea statului național român,  realizată prin unirea provinciilor românești cu România.

Concertul vocal-simfonic “Țara mea cântă”, care va avea loc astăzi, la ora 18.30, în sala Casei de Cultură a Sindicatelor Botoșani , aduce pe aceeași scenă corurile Liceului de Artă “Ștefan Luchian” (prof. coord. Alexandru Mocanu) și al Seminarul Teologic Liceal Ortodox “Sf. Gheorghe” din Botoșani (prof. coord. Cezar Grădinaru).

Soliști vor fi Thea Cușniriuc – voce și Teodora Albu, la nai.  La pupitru se va afla dirijorul și orchestratorul Dragoș Mihai Cohal.

Elevii Seminarul Teologic Liceal Ortodox “Sf. Gheorghe” din Botoșani nu sunt la prima colaborare de acest fel. Ei au susținut un concert similar pe aceeași temă în luna aprilie. Cu ocazia Zilelor Orașului, seminariștii au concertat cu Armonia Lucis sub bagheta dirijorului Dragoș Cohal.

“Seminarul Teologic Liceal Ortodox “Sf. Gheorghe” din Botoșani este, așa cum îi spune și deviza, o școală pentru minte, suflet și trup. În cadrul activităților desfășurate în această săptămână a educației globale, s-au numărat o varietate  de realități cotidiene pe care profesorii noștri au încercat să le așeze la sufletul copiilor prin specificul care ține de tema acestei săptămâni, ce vizează schibarea din lume, dar și mișcarea din noi. Tema Săptămânii educației globale a fost “Lumea se schimbă. Noi?” , drept pentru care ieri profesorii Seminarului Teologic au desfășurat o serie de activități, între care amintim pe pr. prof Visarion Vizitiu,  pr. prof. dr. Daniel Dascălu,  prof.dr. Ada Alexandrina Macovei, prof. Janina Apostol, prof. Marius Râznic, prof. Crina Ștefan. Oameni care, au încercat, prin proiectele lor, cum ar fi “Seminariști de nota 10″sau “Să fim oameni sănătoși printr-o alimentație sănătoasă”,Salvează o viață”– activitate derulată împreună cu Crucea Roșie, să facă din copii noștri niște oameni pentru lumea de mâine, capabili, deschiși, sănătoși, pentru a se adapta la realități noi, dar și de a păstra valori sănătoase, tradiționale.

Merită amintită și activitatea prof. Marius Râznic, despre figurile importante ale începutului de secol XX în realizarea Marii Uniri, precum și expoziția frumoasă și atractivă pe care elevii, îndrumați de prof. Crina Ștefan și prof. Corina Țifrea, au realizat-o la școală: “Centenar- Ia românească”, unde elevii au expus, căutând între valorile satului tradițonal românesc, ii care să vorbească despre dorul de unitate, și despre dorința de afirmare a Unității neamului românesc.” a declarat pr. prof.dr. Daniel Dascălu, directorul SSeminarul Teologic Liceal Ortodox “Sf. Gheorghe” din Botoșani.

Aceste activități culminează cu concertul pe care Seminarul Teologic Liceal Ortodox “Sf. Gheorghe” îl va susține alături de Filarmonica de Stat din Botoşani, prin interpetarea unor cântări patriotice pe muzică simfonică, în cadrul unui proiect realizat cu profesorul Dragoș Cohal din Iași.

“Grija pentru patrie, dragostea de neam și de valorile românești au fost și sunt promovate de elevii noștri printr-un alt proiect care continuă acest concert, prin susșinerea unor concerte de cântece tradiționale românești, cântece patriotice, colinde și alte cântări specifice acestei perioade, la comunități românești din Italia.

Astfel, la invitația Asociației Nepsis din Italia, în perioada 5-13 decembrie, un grup coral al Seminarului Teologic din Botoșani, însoțiți de profesori, vor concerta la întâlnirea tinerilor ortodocși români din peninsula italică, unde vor concerta în cadrul mai multor parohii, dar și la conferințele care vor avea loc în acea perioadă, amintindu-le acestora că, în An Centenar, oriunde ar fi risipiți în lume, ei reușesc să se simtă uniți, chiar dacă distanțele și granițele sunt cele care îi separă.” a mai declarat pr. prof.dr. Daniel Dascălu, directorul SSeminarul Teologic Liceal Ortodox “Sf. Gheorghe” din Botoșani.

Deasemeni, Liceul de Artă “Ștefan Luchian” are o serie de parteneriate permanente cu instituțiile de cultură din Botoșani, una dintre acestea fiind Filarmonica de Stat Botoşani, alături de care elevii concertează cu diferite ocazii.

Cele trei instituții au în portofoliu colaborări de înaltă ținută, pentru care sunt recunoscute la nivel internațional.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page