LOCAL | 9 incendii în două zile! Pompierii au salvat şi protejat bunuri materiale în valoare de 620.000 lei

În zilele de vineri şi sâmbătă, pompierii botoşăneni au fost solicitaţi să intervină pentru stingerea a 9 incendii izbucnite în gospodăriile sau pe terenurile agricole ale unor localnici din municipiul Botoşani, comuna Vlăsineşti, satul Bobuleşti (oraşul Ştefăneşti), comuna Mihălăşeni, satul Tocileni (comuna Stăuceni), comuna Călăraşi, oraşul Săveni, comuna Dângeni şi comuna Santa Mare.

Dacă la Vlăsineşti, Bobuleşti (oraşul Ştefăneşti), Mihălăşeni, Tocileni (comuna Stăuceni), Călăraşi, Dângeni şi Santa Mare evenimentele s-au produs ca urmare a nerespectării normelor de prevenire şi stingere a incendiilor pe timpul igienizării terenurilor prin arderea resturilor vegetale, la Săveni incendiul a fost generat de un coş de fum necurăţat, iar la Botoşani, cel mai probabil, de o ţigară aprinsă aruncată pe materiale combustibile. Incendiile de vegetaţie uscată /deşeuri nu s-au soldat cu pagube materiale.

Cele mai mari pierderi s-au înregistrat în urma incendiului izbucnit sâmbătă după-amiază, într-o gospodărie de pe strada Victoriei din municipiul Botoşani şi care a afectat trei locuinţe, construite foarte aproape unele de altele. Pentru stingerea incendiului şi înlăturarea efectelor, pompierii au intervenit cu cinci autospeciale cu apă şi spumă, mai bine de patru ore. Flăcările au distrus o parte din acoperişul celor trei case, aparatură electrocasnică, articole de îmbrăcăminte şi încălţăminte, două geamuri termopan şi o tonă de lemne, pagube estimate la cca. 130.000 de lei.

Pompierii au salvat şi protejat bunuri materiale în valoare de cca. 620.000 lei.

Intervenţiile pentru stingerea celor nouă incendii au fost îngreunate de vântul care a suflat cu putere, favorizând extinderea flăcărilor.

Pentru evitarea producerii unor incendii ca urmare a igienizării terenurilor prin arderea resturilor vegetale, se impune colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată. Este interzisă executarea arderii în zone care permit propagarea focului la fondul forestier sau la construcţii ori la reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile. Se recomandă, de asemenea, curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 metri şi  desfăşurarea arderii numai pe timp de zi. Mai mult decât necesare sunt asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii, supravegherea permanentă a arderii şi stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii.

          Reamintim cetăţenilor că arderea miriştilor, stufărişurilor sau vegetaţiei ierboase se realizează numai după îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiţii:

         obţinerea permisului de lucru cu foc eliberat de primării;

         obţinerea acceptului autorităţii competente pentru protecţia mediului;

         informarea serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă;

         realizarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul www.GazetaBT.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share This Article:

close