ImportantLocalsocial

Legănarea policandrelor sau „hora îngerilor” în bisericile din Botoșani, de sărbătoarea Întâmpinării Domnului – VIDEO

Întampinarea Domnului este sarbatorita, pe 2 februarie, la 40 de zile de la nasterea Mantuitorului Iisus Hristos. Mantuitorul este dus la Templu de Fecioara Maria si dreptul Iosif pentru implinirea Legii, care prevedea ca orice intai nascut de parte barbateasca sa fie afierosit lui Dumnezeu in a 40-a zi de la nastere. In Templu ei au fost intampinati de dreptul Simeon si prorocita Ana. 

În toate bisericile, astăzi s-a săvârșit Sfânta Liturghie, după rânduială, iar în municipiul Botoșani a fost hram la Biserica Roseti de pe Bulevardul Mihai Eminescu, unde zeci de credincioși au participat alături de preoții slujitori la întâlnirea în rugăciune cu Mântuitorul.

Un moment aparte, emoționant, în cadrul slujbei este legănarea policandrelor în semnul Sfintei Cruci. Această rânduială închipuie hora îngerilor, adică rugăciunea comună, comuniunea Bisericii luptătoare cu cea triumfătoare. În județul Botoșani, această rânduială este ținută cu sfințenie în multe biserici, iar astăzi credincioșii prezenți la slujbă au cântat „Legănelul” alături de preoții bisericii.

Așa se întâmplă de foarte mulți ani și la Biserica din Cătămărăști Deal. Slujba de Întâmpinarea Domnului este așteptată cu emoție duhovnicească aparte, având în vedere rânduiala legănării candelabrelor. Părintele  Vasile-Emanoil Crețu a reușit să insufle credincioșilor din această parohie dragostea duhovnicească care domină între semeni, dar și folosul rugăciunii trăite în comun la sfintele slujbe. Și anul acesta, de Întâmpinarea Domnului, policandrele s-au legănat amintind de leagănul Mântuitorului Iisus Hrisos.

„Legănarea policandrului nu este o rânduială specificată în vreo carte de cult. Probabil că este inspirată din tradiția athonită. La multe mănăstiri din Athos legănarea policandrelor și chiar a candelelor este o tradiție foarte des practicată. La slujbele de hram, la privegheri, mai exact, policandrele se leagănă la cântarea „Doamne strigat-am”, apoi la „Născătoare de Dumnezeu” de la Litie. La slujba Utreniei, același lucru se face când se cântă Polieleul, iar la dumnezeiasca Liturghie, la momentul Heruvicului.

Părinții athoniți spun că respectiva rânduială închipuie hora îngerilor, adică rugăciunea comună, comuniunea Bisericii luptătoare cu cea triumfătoare. Deci nu putem spune că monahii athoniți recurg la astfel de practici doar spre a-și diversifica ritualul. Dacă semnificația este cunoscută și credincioșii, ajutați și de această „horă”, înțeleg rostul ei”, explică arhimandritul Mihail Daniliuc.

„Legănelul”(fragment). Azi la Utrenia Streteniei Domnului, Cătămărăști Deal, Botoșani

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page