InternationalStiri

INTERNATIONAL | VILNIUS. Moldova, pas istoric spre Europa. Ucraina, lângă Rusia. Băsescu: UE a trecut Prutul

Republica Moldova a făcut un pas important spre UE, odată cu semnarea Acordului de Asociere, la summitul de la Vilnius. Kievul a rămas însă ancorat aproape de Rusia. Statele membre ale Uniunii Europene au ascultat din nou argumentele preşedintelui ucrainean. Acesta nu a vorbit despre acord, despre semnarea acestuia, ci despre problemele economice ale Ucrainei, au explicat oficialii europeni, care au încercat încă odată să convingă Ucraina să facă pasul spre UE.

UPDATE: Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, la Vilnius, că Uniunea Europeană a trecut Prutul, iar astăzi Republica Moldova a făcut un prim pas, dar drumul este lung până la atingerea obiectivului de a fi membri ai UE. Citeşte declaraţiile preşedintelui Băsescu

UPDATE: Republica Moldova şi Georgia, reprezentate de premierul Iurie Leancă şi, respectiv, preşedintele Ghiorghi Margvelaşvili, au parafat, vineri, la Vilnius Acordurile de Asociere cu UE, relatează Europa Liberă, în pagina electronică.

“Trăim un moment istoric, ce simbolizează încredere şi deschidere în relaţia dintre R.Moldova şi UE”, a declarat premierul moldovean Iurie Leancă, după parafarea acordului împreună cu Înaltul Reprezentant UE pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton.

“Moldova, astăzi am asigurat drumul nostru spre UE!”, s-a adresat el, în limba română, concetăţenilor săi.
Anterior, Georgia şi UE au semnat acordul de gestionare a crizelor şi cel de colaborare în domeniul energetic, în timp ce Azerbaidjanul a semnat un acord de facilitare a regimului de vize cu UE.

Potrivit postului de radio, imediat după parafare va începe summitul la care premierul Iurie Leancă va susţine un discurs în limbile engleză şi franceză. După summit, el va participa la o conferinţă de presă împreună cu preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso, cu preşedintele Lituaniei şi preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy.

UPDATE: Republica Moldova şi Georgia au parafat separat Acordurile de Asociere cu Uniunea Europeană, joi, la Vilnius, cu puţin timp înainte de începerea summitului Parteneriatului Estic, dar o pagină din document a fost păstrată pentru a fi parafată festiv, vineri, de către liderii celor două ţări.

Partea tehnică a parafării celor peste 900 de pagini ale acordului a durat câteva ore, negociatorii de la Bruxelles şi Chişinău punându-şi semnătura pe fiecare pagină, relatează Europa Liberă.

La acest proces au participat negociatorii-şefi din partea Republicii Moldova – ministrul de Externe Natalia Gherman şi adjunctul ministrului Economiei, Octavian Calmâc – şi cei ai UE – şeful Direcţiei pentru Europa de Est, Caucaz şi Asia Centrală a Comisiei Europene, Gunnar Wiegand, şi negociatorul-şef pentru crearea Zonei de Liber Schimb Aprofundată şi Cuprinzătoare, Luc Devigne.

Potrivit surselor oficiale, în cazul R.Moldova, ultimele parafe vor fi puse, vineri, de premierul moldovean Iurie Leancă şi de Înaltul Reprezentant UE pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton.

La Vilnius, în paralel cu summitul Parteneriatului Estic, au loc mai multe reuniuni internaţionale, între care un forum al organizaţiilor neguvernamentale din ţările Parteneriatului Estic, la care participă, între alţii, comisarul pentru Extindere Stefan Füle şi miniştrii de externe ai Suediei şi Poloniei, Carl Bildt şi Radek Sikorski.

Ucraina se mai gândeşte

Liderii europeni nu au reuşit joi seară să convingă Ucraina să semneze un acord de asociere istoric cu UE, la finalul unei noi zile de negocieri. “Din nefericire, se pare că argumentele” în favoarea semnării “nu au ajuns la preşedinte”, Viktor Ianukovici, a declarat preşedinta lituaniană Dalia Grybauskaite.

“Până în prezent, poziţiile nu s-au schimbat”, a adăugat ea la finalul unei cine între şefii de stat şi de guvern ai celor 28 de state UE şi ai celor şase foste republici sovietice membre ale Parteneriatului oriental.

“Situaţia nu s-a schimbat fundamental” într-o săptămână “şi sunt puţine şanse” ca acordul să fie semnat vineri, a confirmat o sursă diplomatică.

“Statele membre au ascultat din nou argumentele preşedintelui ucrainean. Din nefericire, el nu vorbeşte de acord, sau de semnare, ci de problemele economice ale Ucrainei, a explicat Grybauskaite, care asigură preşedinţia semestrială a UE.

“El vrea ca aceste probleme să fie rezolvate de UE şi Rusia împreună”, a subliniat ea, în timp ce Ianukovici, care oscilează între Bruxelles şi Moscova, a propus săptămâna trecută ca un acord de asociere cu UE să fie discutat în trei între Kiev, Bruxelles şi Moscova. Această cerere a fost respinsă de UE, care susţine caracterul bilateral al acordurilor sale de asociere.

Noile state membre din estul Europei “au explicat câ în decursul ultimilor 15 ani, au făcut progrese tocmai datorită acestui gen de acorduri” prealabile intrării lor în UE în 2004, a declarat preşedinta Lituaniei.

În pofida acestor explicaţii şi a unei serii de întâlniri cu lideri europeni, preşedintele Viktor Ianukovici a rămas inflexibil.

Menit să contribuie la modernizarea politică şi economică a acestei ţări cu 46 de milioane de locuitori, acordul include o secţiune comercială importantă care ar permite deschiderea unei vaste pieţe europene.

Însă Kievul, care rămâne foarte dependent de Rusia pentru exporturile sale şi livrările de gaz, a preferat să renunţe la acest acord săptămâna trecută în faţa ameninţărilor ruse.

Joi seară, de la sosirea sa la Vilnius, Ianukovici s-a întâlnit timp de mai bine de o oră cu preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, şi al Comisiei, Jose Manuel Barroso, înainte de cină.

“Am slabe speranţe că vom reuşi de data aceasta, însă uşa rămâne deschisă”, a declarat cancelarul german, Angela Merkel, care urmează să se întâlnească cu Ianukovici vineri dimineaţă înainte de reluarea lucrărilor summitului.

Jocul se desfăşoară în continuare şi în Ucraina. Opozanta arestată Iulia Timoşenko, a cărui eliberare a fost mereu o condiţie esenţială impusă de UE, a cerut liderilor europeni să “libereze Ucraina” semnând acordul “fără condiţii”.

Răzgândirea Kievului a provocat furia opoziţiei pro-europene care protestează de mai multe zile în piaţa Independenţei, în centrul capitalei.

“Vrem schimbări, vrem să trăim alături de familia europeană, cu reguli europene, un nivel de trai european”, a declarat joi la Vilnius Vitali Kliciko, unul dintre liderii opoziţiei.

“Preşedintele Ianukovici este pe punctul de a pune ţara sa într-o situaţie de vulnerabilitate extremă deoarece a pierdut posibilitatea de a o ancora la Europa iar acum este în derivă. Însă în ce direcţie (…) către est sau în jos, nu ştiu”, a comentat liderul diplomaţiei suedeze Carl Bildt.

UE afirmă constant că acordul nu este “pe masă” doar în timpul summitului, ci că va rămâne disponibil şi după, sugerând că ar putea fi încă semnat în următoarele luni, mai ales în timpul summitului UE-Ucraina prevăzut pentru februarie 2014.

Însă pentru moment, europenii se pare că vor trebui să se mulţumească la Vilnius cu parafarea a două acorduri de asociere, cu Georgia şi cu Moldova. Semnarea definitivă va avea loc în câteva luni.

 

Sursa:www.realitatea.net

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page