INFRACȚIONAL | Peste 1000 de tone de substanțe periculoase, indisponibilizate de polițiști

În mai puțin de 2 luni, polițiștii au indisponibilizat, în vederea confiscării,  aproape 128.000 de litri și peste 1.170 de tone de substanțe periculoase, în urma unei acțiuni desfășurate la nivel național.

Activitatea a avut drept scop creşterea siguranţei cetăţenilor şi combaterea infracţionalităţii în domeniu, prin verificarea operaţiunilor cu substanțe și deșeuri periculoase, precum și a condiţiilor în care se desfăşoară aceste operaţiuni de către agenţii economici.

În perioada 31 ianuarie – 13 martie a.c., Direcţia Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul Poliției Române a iniţiat şi coordonat o acţiune la nivel național, pentru prevenirea şi sancţionarea faptelor de natură penală şi contravenţională la regimul substanţelor şi deşeurilor periculoase.

În cadrul activităţilor desfăşurate, au fost efectuate verificări şi controale la 725 de operatori economici care deţin, produc sau efectuează operaţiuni cu substanţe şi/sau deşeuri chimice periculoase.

Astfel, echipele de control au constatat 171 de fapte de natură penală, dintre care  101 infracţiuni sunt prevăzute de O.U.G. nr. 195/2005 privind protecţia mediului, 30 de infracţiuni de trafic de produse cu substanţe toxice, în conformitate cu prevederile Codului penal, 26 de infracțiuni în conformitate cu prevederile Legii nr. 211/2011 privind regimul deșeurilor, iar 14 infracțiuni constatate sunt prevăzute de alte acte normative (ex. Legea 86/2006 privind Codul Vamal).

Totodată, au fost indisponibilizate, în vederea confiscării, aproape 128.000 de litri și  peste 1.170 de tone substanțe periculoase.

Tot în cadrul acţiunii, pentru alte nereguli constatate, au fost aplicate 62 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de aproximativ 900.000 de lei.

În urma verficărilor, echipele de control au identificat şi repus în circuitul legal 66.823 de litri și aproape 2.850 de tone de deşeuri periculoase.

Pe parcursul activităților desfășurate, polițiștii au acţionat împreună cu specialişti din cadrul instituţiilor care, potrivit legii, au atribuţii legale în acest domeniu, respectiv Garda Națională de Mediu, Agenția Națională pentru Protecția Mediului și inspectoratele teritoriale de muncă.

Cu titlu exemplificativ:

***

La data de 21 februarie a.c., polițiștii Serviciului Arme, Explozivi, Substanțe Periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că reprezentantul unei societăți comerciale a depozitat pe un teren agricol din județul Alba, pe sol, în locuri neprotejate, 90 de tone de îngrășăminte chimice,  în valoare de aproximativ 56.000 de lei.

Întreaga cantitate de îngrășăminte chimice a fost indisponibilizată, cercetările fiind continuate sub aspectul săvârşirii infracţiunii de nerespectarea obligației de depozitare a îngrășămintelor chimice și produselor de protecție a plantelor numai ambalate și în locuri protejate, în conformitate cu prevederile O.U.G. nr. 195/2005 privind protecția mediului, republicată.

***

La data de 5 martie a.c., polițiștii  Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din Bacău au verificat o societate comercială, unde au descoperit aproximativ 182 de tone de substanțe periculoase (dintre care 96,7 tone de substanţe toxice) și 22 de tone de deșeuri petroliere, care erau deținute fără respectarea prevederilor legale.

Din cercetări a reieșit faptul că respectiva societate comercială şi-ar fi încheiat activitatea în anul 2014, iar în prezent se află în reorganizare judiciară, perioadă în care a expirat valabilitatea autorizaţiei de mediu, iar reprezentanții societății nu ar fi îndeplinit obligațiile de mediu trasate de Agenția pentru Protecția Mediului Bacău.

În cauză, polițiștii au întocmit un dosar penal pentru săvârşirea infracțiunilor de trafic de produse sau substanţe toxice, conform Codului penal, respectiv neluarea măsurilor de eliminare totală a substanţelor şi preparatelor periculoase care au devenit deşeuri, așa cum prevede O.U.G. nr. 195/2005 privind protecția mediului, republicată.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul www.GazetaBT.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share This Article:

close