Important

GALERIE FOTO | Cea mai saraca tara din lume va fi mutata om cu om. Paradisul care dispare cu “ajutorul” nostru

Speriate de schimbarile climatice, care ar putea sterge de pe fata Pamantului intreg arhipelagul, autoritatile dintr-o mica republica din Oceania au anuntat o decizie radicala.

Conducatorii Republicii Kiribati se tem atat de tare ca Oceanul Pacific le va inghiti tara, incat au pus la cale un plan prin care sa mute intreaga populatie in Fiji.

Presedintele din Kiribati, Anote Tong, a declarat pentru Associated Press ca executivul din tara sa a demarat operatiunile pentru cumpararea unui teren de 6.000 de acri, pe insula principala a arhipelagului Fiji, Viti Levu. El spune ca pamantul fertil de acolo este vandut de catre o biserica pentru 9,6 milioane de dolari. Iar locul respectiv ar putea fi garantia supravietuirii populatiei tarii sale, care numara 103.000 de suflete. Cu toate acestea, spera ca nu chiar toata lumea va fi nevoita sa plece.

Pentru cei de varsta mea mutatul poate fi o optiune, insa pentru generatia tanara va fi obligatoriu. Va fi o chestiune de supravietuire“, a explicat seful de stat.

Kiribati este un arhipelag brazdat de Ecuator, in apropierea liniei internationale a datei (locul in care se schimba data, oficial), iar populatia sa este in mare pericol din cauza schimbarilor climatice care au dus la cresterea nivelului Oceanului Pacific. Atolii care formeaza arhipelagul sunt la doar cativa centimetri deasupra nivelului marii.

Oamenii de stiinta estimeaza ca nivelul Pacificului va creste cu 2 milimetri pe an, insa exista voci care spun ca aceasta tendinta va accelera in perioada urmatoare.

Kiribati – paradisul care in statistici este considerat “cea mai saraca tara din lume”

Odata ajuns acolo, traiul este asigurat pentru cativa dolari. Daca ti-ai imaginat vreodata PARADISUL, probabil era ceva de aici.

Harta Kiribati

Cei 33 de atoli (insule coraligene de forma unui covrig, cu o laguna in mijloc) care formeaza arhipelagul Kiribati sunt raspanditi pe o suprafata vasta din Oceanul Pacific.

Se intind pe aproape 4.000 de kilometri distanta, de la est la vest si mai bine de 2.000 de kilometri de la nord la sud, de-a lungul Ecuatorului.

Intr-un clasament al Fondului Monetar International, Republica Kiribati este cea mai saraca tara din lume, dupa nivelul Produsului Intern Brut, raportat pe cap de locuitor. Asta nu e neaparat un handicap pentru locuitorii de acolo, care o duc extraordinar de bine.

De unde si pana unde acest paradox? Pentru ca produsele locale sunt relativ ieftine si pentru ca cele importate sunt si mai ieftine – majoritatea alimentelor venite din afara granitelor sunt date la schimb pentru peste si nuci de cocos.

Ca dovada a bunastarii locale, iata acest raport din 2009, al Organizatiei Mondiale a Sanatatii, care arata ca cei din Kiribati sunt pe locul doi la obezitate, in lume. Si este de inteles, avand in vedere ca peisajul local te cam predispune la siesta. Kiribati

Istorie si nuci de cocos

Kiribati

Tara si-a castigat independenta fata de Regatul Unit in 1979. Multe insule sunt locuite si sunt expuse inundatiilor, odata cu cresterea nivelului apelor oceanului.

Kiribati este la granita dintre “ieri si azi”. Pentru ca prin mijlocul tarii, pana in anul 1995, trecea Linia Internationala a Datei, guvernul a decis sa o mute mai la est, ca toata tara sa aiba aceeasi ora.

Miscarea a fost una foarte abila pentru ca Kiribati a devenit, practic, tara in care incepe o noua zi. Si-a redenumit cea mai estica insula, Carolina, drept insula Mileniului. Acolo, pe 1 ianuarie 2000 a avut loc intrarea in noul mileniu, iar autoritatile au dus o adevarata campanile turistica de promovare a evenimentului.

Economia tarii este foarte slaba, bazata pe turism si pe agricultura. Mai exact pe nucile de cocos – singurii arbori din zona fiind palmierii cocotieri si niste maslini salbatici. Atat de tare se bazeaza economia din Kiribati pe nuci de cocos incat la orice cadere sau ridicare a acestei piete, economia creste sau decade intocmai. Kiribati

Cu Oceanul Pacific pe post de granita pentru toate insulele, pescuitul este o activitate de baza a bastinasilor si o mana de aur pentru turism. Cu toate ca exista cateva investitii straine, o exploatare de fosfat si multi muncitori care lucreaza in Australia si trimit bani acasa, PIB-ul pe cap de locuitor este cel mai mic din lume (potrivit clasamentului intocmit de Fondul Monetar International, in 2009).

Republica Kiribati are o populatie de 99.000 de locuitori, iar capitala se numeste Tarawa Atoll. Limba engleza este limba oficiala, iar speranta de viata este de 59 de ani pentru barbati si 63 pentru femei.

Parlamentul din Kiribati

Presedintele este si seful guvernului, iar Parlamentul are doar 42 de membri, care tin sedintele in aceasta casuta “de vacanta.

[nggallery id=105]

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page