Educatie

EDUCATIE | Ce prevede noua lege a învățământului în 2015

In urmatoarea perioada, Ministerul Educatiei se va consulta cu profesori, elevi si studenti, in vederea concretizarii noii Legi a Educatiei. Printre subiectele discutate s-au numarat invatamantul obligatoriu de 12 clase, o lege separata pentru statutul cadrelor didactice si trecerea responsabilitatii organizarii de doctorate direct la universitati.
Potrivit noii legi, invatamantul obligatoriu va fi de 12 clase pana in anul 2020, iar manualele scolare vor deveni bunuri nationale. Totodata, o lege separata ar putea fi promulgata in ceea ce priveste statutul personalului didactic din invatamantul preuniversitar si universitar. Astfel evaluarea tezelor de doctorat ar putea deveni responsabilitatea directa a universitatilor, ceea ce ar face posibila o mai usoara retragere a titlului de doctor.
Pe de alta parte, studentii solicita depolitizarea sistemului de invatamant. Tinerii solicita 6% din PIB pentru educatie si modificari care sa flexibilizeze legea. Referitor la dascalii din sistemul preuniversitar, agresarea acestora ar putea fi interzisa printr-o lege separata. Daca aceste prevederi vor fi incluse in noua lege, profesorii vor avea statut de autoritate publica, urmand sa fie sanctionate violenta verbala si violenta fizica la adresa lor. De asemenea, se doreste ca pensiile profesorilor sa valoreze 80% din ultimul salariu primit. La randul lor, elevii insista ca meditatiile particulare sa fie eliminate din sistemul public de invatamant.
Sursa: www.bzi.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page