Diverse

DIVERSE | Parti total inutile ale organismului de care ne putem lipsi

Unele organe ale corpului care erau folositoare stramosilor nostri au devenit total inutile in zilele noastre, dupa ce si-au pierdut functionalitatea, s-au atrofiat sau, pur si simplu, stilul de viata al secolului XXI-lea nu le mai solicita deloc.

Inutilitatea anumitor parti ale corpului a fost scoasa in evidenta de Charles Darwin in urma observatiilor sale asupra evolutiei.

Apendicele

Aceasta mica anexa a intestinului gros, situat in punctul de legatura cu intestinul subtire, nu mai contribuie cu nimic la procesul de digestie. Una din 20 de persoane traieste cu apendicele scos si nu intampina nicio problema de sanatate ca urmare a extractiei acestuia, scrie LiveScience.

Apendicele este util doar pentru vertebratele ierbivore. Singurul beneficiu adus corpului uman de catre apendice este faptul ca acesta stocheaza bacterii, prevenind in unele cazuri diareea, arata un studiu efectuat in 2009. Cu toate acestea, beneficiul adus sanatatii este atat de mic incat ne putem lipsi de apendice.

Bunicul tau cu siguranta nu avea coada, dar daca ne indreptam atentia asupra stramosilor nostri indepartati descoperim ca acestia aveau. In zilele noastre, coccisul este de fapt o ramasita ca cozii maimutelor din care am evoluat ca oameni.

La mamifere, coada (coccisul alungit) este utila pentru ajuta la echilibru, dar atunci cand oamenii au invatat sa mearga vertical, pe doua picioare, aceasta coada a devenit desueta. De-a lungul timpului, coccisul s-a micsorat si a devenit invizibil din exterior.

Sfarcurile barbatilor

Utilitatea mameloanelor la femei este incontestabila, dar la ce le serveste barbatilor?! La nimic, scrie LiveScience, care informeaza ca sfarcurile apar initial in uter, cand sexul fatului nu este inca definit. Practic, fiecare fetus este, la inceputurile dezvoltarii, de sex feminin, nivelul testosteronului fiind cel care directioneaza dezvoltarea fatului ce devine baietel sau fetita.

Parul de pe corp

Pilozitatea era utila stramosilor nostri pentru ca ii ferea de consecintele temperaturilor extreme, dar in zilele noastre este chiar inestetica.

Dor cand ies din gingie, se cariaza foarte repede si nu contribuie semnificativ la procesul de masticatie. Este vorba de maselele de minte care dau batai de cap atunci cand cresc. In trecut, acestea erau functionale pentru ca gura stramosilor nostri era mult mai mare. Insa, odata cu evolutia, maxilarul si mandibula s-au micsorat, masele de minte pierzandu-si utilitate si chiar crescand stramb si iesind cu dificultate din gingie tocmai pentru ca nu mai au loc de dezvoltare.

Sursa: lyla.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page