Diverse

DIVERSE | Cum alegem cele mai sănătoase fructe

Cea mai sigură metodă ca să nu dai greş la cumpărarea fructelor este să le alegi mereu pe cele de sezon. Astfel, te vei asigura că nu au aditivi care le prelungesc durata de viaţă în timpul transportului sau nu sunt „lustruite“ cu substanţe menite să le păstreze aspectul imaculat.

Iată, așadar, câteva sfaturi pentru a alege fructe sănătoase!

Fructele din piață versus fructele din hipermarket

Pomii încep să primească aditivi din timpul iernii, pentru ca vara sau toamna să producă fructe care vor rezista în ochii pretenţioşi ai consumatorilor de supermarket. Dacă alegi să consumi astfel de fructe, minimizează impactul substanţelor chimice adăugate prin curățarea cojilor.

Totuși, cel mai indicat ar fi să alegi fructele din pieţe. Nu te speria dacă au puncte negre sau dacă nu sunt toate la aceeaşi dimensiune şi nu au aceeaşi culoare. Merele, perele și gutuile de producție autohtonă sunt extrem de sănătoase și gustoase și există mai puține șanse să fie stropite cu pesticide, spre deosebire de fructele exotice.

Tocmai micile defecte te asigură că sunt neatinse de E-uri. Dacă mai la îndemână îţi sunt supermarketurile, atunci fii atent ca fructele să aibă pe etichetă menţiunea „AE“.

Înseamnă că produsul nu are aditivi alimentari (adică este ecologic). De asemenea, pe etichetă ar trebui menţionată şi sigla organismului care certifică faptul că fructele sunt ecologice, spun specialiştii.

Cum alegem merele

Indiferent de anotimp, merele se găsesc pe tot parcursul anului în piețele din România. Întrebarea este cum le alegem pe cele sănătoase.

Merele de iarnă, de exemplu, se cumpără după nivelul de deshidratare: niciodată un fruct ţinut mai mult de o lună în beci şi care nu a fost tratat chimic nu va avea un aspect perfect, ci în unele părţi, va prezenta riduri pe suprafața cojii.

Un alt aspect în privinţa merelor care le atestă valoarea înaltă biologică este prezenţa micilor pete negre pe suprafaţa lor. Cu alte cuvinte, coaja nu va fi perfectă.

Cum alegem bananele

Culoarea verde închis a bananelor indică faptul că au fost culese din arbore, iar verdele deschis indică faptul că au fost încărcate pe vapor. Pentru iubitorii de banane verzi, aceștia ar trebui să le aleagă pe cele de culoare verde închis.

Dacă banana este galbenă și are pete verzi, înseamnă că nu este foarte coaptă, deci nici foarte dulce.

Banana îngălbenită complet sugerează că este mai digerabilă datorită faptului că amidonul din ea se transformă în zahăr și este ușor de asimilat pentru organism.

Bananele cu pete negre şi maro pe coajă conţin un ingredient care distruge celulele tumorale, susţin oamenii de ştiinţă japonezi. Cu cât este coaja mai întunecată şi mai pătată, cu atât sunt mai puternice componentele antitumorale.

Mizează pe fructe deshidratate

Nu ezita să consumi fructe deshidratate natural, cum ar fi merele sau prune uscate, de asemenea fără conservanţi. Fructele deshidratate menţin calităţile nutritive ale fructelor iniţiale. În prezent, există aparate de deshidratat pe care le poți folosi la maximum vara, în sezon.

Sursa: www.clicksanatate.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Share This Article:

close

error: Alert: Content is protected !!