Diverse

DIVERSE | Amețești? Ce ar trebui să știi despre vertij!

Suferi de tulburări de echilibru și ți-e greață? Senzația de rotație a corpului și a obiectelor din jur afectează mai mult de 40 % din persoanele de peste 40 de ani. Acest simptom poate apărea în urma unor probleme de la nivelul urechii interne, a creierului ori a măduvei spinării.

Vertijul este un simptom

Acesta nu este un diagnostic, ci alte afecțiuni duc la apariția vertijului. De aceea, este foarte important să mergi la medic. Doar în urma investigațiilor, acesta va identifica posibilele cauze care  favorizează vertijul. Există posibilitatea ca acest simptom să fie declanșat de migrene, o tumoare a urechii interne sau inflamație, un accident vascular cerebral, scleroză multiplă sau boala Meniere, o afecțiune a urechii interne.

Vertijul este de două tipuri

Vertijul periferic, care afectează aproximativ 60 % din persoanele care se confruntă cu tulburări de echilibru, apare în urma unor probleme ale urechii interne, care controlează echilibrul.

Celălalt tip de vertij este cel central, cauzat de o problemă a unei părți a creierului care controlează echilibrul.

Există o legătură între vârstă și vertij

„Pe măsură ce îmbătrânim, legătura dintre urechea internă și anumite părți ale creierului care reglementează această conexiune devine mai puțin eficientă“, spune Ileana Showalter, medic la Mercy Medical Center din Baltimore, Maryland. Văzul, mușchii și oasele slăbesc odată cu înaintarea în vârstă și astfel apare vertijul, mulți oameni în vârstă suferind de vertij.

Vertijul variază în severitate

Dacă acest simptom este însoțit de scăderea în greutate și de vărsături, mergi de urgență la medic.  Acest lucru este valabil și dacă ai observat că vezi dublu,  vorbești neclar și nu poți să te coordonezi. Aceste simptome ar putea indica un accident vascular cerebral.

Unele medicamente pot provoca vertij

„Orice medicament care afectează sistemul nervos central, creierul, măduva spinării și nervii pot provoca amețeli“, spune Ileana Showalter, medic la Mercy Medical Center din Baltimore, Maryland. Printre aceste medicamente se numără cele pentru somn, împotriva anxietății și anti-psihotice. Amestecarea medicamentelor cu alcool poate provoca, de asemenea, amețeli.

Sursa: www.clickpentrufemei.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page