Diverse

DIVERSE | 7 alimente care iti provoaca tulburari digestive

De regula, tulburarile digestive sunt cauzate de anumite afectiuni stomacale de genul sindromului colonului iritabil sau refluxului gastroesofagian. De asemenea, un rol esential il are alimentatia, de aceea trebuie sa stai departe de produsele care iti pot afecta functionarea normala a tractului digestiv. Iata sapte alimente care provoaca diaree si indigestie.

1. Cafeina
Cafeina stimuleaza sistemul gastrointestinal si nu de putine ori duce la contractii puternice si la accelerarea tranzitului intestinal, chiar si la persoanele sanatoase. Totodata, cafeina are un puternic efect diuretic, conducand la agravarea deshidratarii produse de diaree.

2. Carnea rosie
Un alt aliment pe care nu trebuie sa il consumi in exces este carnea rosie. Desi este o sursa buna de vitamina B2, carnea rosie este greu de digerat. Inlocuieste-o cu alte surse de proteine, cum ar fi pestele sau carnea de pui, alimente mai usor de digerat.

3. Indulcitori artificiali
Evita produsele care contin indulcitori artificiali. Sucraloza, manitolul sau sorbitolul pot cauza diaree si flatulenta chiar si la persoanele care nu au probleme cu tractul intestinal.

4. Fibrele insolubile
Desi au nenumarate beneficii pentru organism, fructele si legumele crude, semintele sau nucile actioneaza ca un stimulent in sistemul digestiv si pot duce la aparitia diareei in anumite cazuri. Concentreaza-te asupra consumului de fibre solubile, cum sunt pastele, orezul, ovazul sau cartofii copti.

5. Alcoolul
Alcoolul irita sistemul gastrointestinal. In plus provoaca diaree si inrautateste procesul de deshidratare.

6. Grasimi
Evita grasimile din alimentatie din mai multe considerente. Pot provoca steatoree, o afectiune adesea dureroasa, caracterizata prin eliminarea de grasimi în cantitati mari prin fecale. Grasimea poate sa duca si accelerarea tranzitului intestinal.

7. Bauturile carbogazoase
Acidul din aceste bauturi provoaca un disconfort stomacal, ducand la balonare. Gazele si indigestia pot fi cauzate si de legume precum ceapa, usturoiul, fasolea sau broccoli.

Sursa: www.sanatate.acasa.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page