Politic

Despăgubiri de 173 de milioane de euro pentru culturile de primăvară compromise de secetă anul trecut

Guvernul României alocă, la propunerea Ministerului Agriculturii, peste 173 de milioane de euro pentru plata despăgubirilor promise fermierilor afectați de seceta verii trecute.

Compensațiile se acordă pentru culturile de porumb, floarea-soarelui, soia și mazăre înființate în primăvara anului 2022 și compromise în proporție de minimum 30%.

Proiectul Ordonanței de Urgență, lansat în dezbatere publică, atribuie acestei scheme de ajutor de stat un buget de peste 869 de milioane de lei. Actul normativ prevede că fermierii ale căror culturi au fost degradate complet vor primi o subvenție de 1.000 lei/ha, dacă procesul verbal de evaluare a pagubelor atestă gradul de calamitare de 100%.

„Anul 2022 a fost unul extrem de dificil pentru fermierii români, mai ales prin prisma daunelor produse de seceta accentuată. Prin această decizie, sectorul vegetal va mai primi o gură de oxigen binevenită acum, când fermierii se confruntă cu presiunea cerealelor din Ucraina, prețuri ridicate la semințe, motorină, inputuri și, poate cel mai grav, cu scăderea prețurilor de vânzare a produselor proprii, a apreciat senatorul PSD Lucian Trufin.

O suprafață de peste 1 milion de hectare cultivate au fost compromise parțial sau integral de seceta pedologică din vara anului 2022, fiind afectați aproximativ 148.000 de fermieri. Cea mai păgubită a fost producția de porumb, cu 705.000 de hectare secătuite.

Pentru a beneficia de granturi, fermierii trebuie să depună cererile de plată și documentele justificative la Direcția Agricolă Județeană.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button